A rovat kizárólagos támogatója

Csányi Sándor gazdasági érdekeltsége (Agro-Chemie Kft.) minimum még egy évig formázhatja és terítheti a glyphosate-ot hazánkban és keleti kereskedelmi partnereinek. Nagy István minisztériuma semmit sem tesz ez ellen. Nem szigorít, nem korlátoz. Nem is kritizálja a hatóanyagot és készítményeit. A hazai onkológusok hallgatnak, nincs semmi mondanivalójuk. Kásler pedig tehette volna.

A szakemberek elbújtak, hiszen az afféle szerzet lehetségesen csak bolsevik trükk eredményeként támadhat. A közmédia is eltérült azokról az ügyekről, ami közszolgálati lenne. Kormányunk és pártunk érinthetetlen; mindenki jobban teljesít.

Bartosz Brzezinski: Glyphosate license extended to end of 2023 (Politico, 2022. dec. 2)

“Az ellentmondásos vegyi anyagot utoljára 2017-ben hagyták jóvá újra az EU-ban való felhasználásra. Az Európai Bizottság december 2-án 2023 végéig meghosszabbította a glyphosate gyomirtó hatóanyag használatára vonatkozó uniós engedélyt a Bizottság tisztviselői szerint. Az engedély idén december 15-én járt volna le.
Az év elején a Bizottság felkérte az uniós országokat, hogy hagyják jóvá a lejáró ötéves engedély egyéves meghosszabbítását, miután az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) bejelentette, hogy legalább 2023 júliusáig nem tudja lezárni a kockázatértékelési eljárást. [Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország képtelen volt határidőre teljesíteni] Az EFSA eredetileg szeptemberre várt következtetései központi szerepet játszanak a Bizottság és az uniós országok arra vonatkozó döntésében, hogy jóváhagyják-e a gyomirtó szert.

bőrkiütés allergia Glyphosate miatt

Az ellentmondásos vegyi anyagot, amely a kritikusok szerint a rákkeltéssel gyanúsított, és káros hatással lehet a rovarokra és a tengeri gerinctelenekre, legutóbb 2017-ben engedélyezték újra az EU-ban való használatra. Ez év májusában az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) arra a következtetésre jutott, hogy a glyphosate nem rákkeltő (sic!), de súlyos szemkárosodást okozhat, és mérgező a vízi élővilágra.
Miután az országok októberben és novemberben nem jutottak többségi döntésre az októberi és novemberi szavazásokon, a Bizottság kijelentette, hogy jogi kötelezettsége meghosszabbítani az engedélyt mindaddig, amíg az EU élelmiszerügynöksége jövőre közzé nem teszi következtetéseit. Az egyéves engedély 2023. december 15-én jár le.”
*
Az Európai Unió országai nem tették lehetővé a glyphosate jogszerű meghosszabbítását, de amit az Európai Bizottság (European Commission) hivatalból hosszabbított. Kötelességének érezte a gyártókkal (Kína a hatóanyag fő gyártója, Bayer a fő forgalmazója, de mint generikus készítmény sokat terítik) és forgalmazókkal szemben. Vajon miért nem a fogyasztók érdekvédelme foglalkoztatja a magas hivatalt, hiszen Kaliforniában a Bayer elveszítette a pereit és hatalmas kártérítéseket fizet? A felperesekkel megegyezésre törekedik? Miért nincs hasonló ügy az Európai Unióban? Ha tetszik, ha nem, egyedül az IARC-ben – amely rákkeltéssel gyanúsítja – döntenek onkológusok, a többi helyen csak kockázatot értékelnek, ami játék a számokkal és olyan eredményt hoz ki, ami a modellezőnek érdekében áll.

Csányi Sándor (balra) és Nagy István. forrás: Darvas Béla FB

Minimálisan a felhasználás azonnali szigorítása lenne csak elfogadható Magyarországon is, de erre a legutóbbi hosszabbítás után sem került sor nálunk. Nálunk a környezet-egészségügyi ügyek sodródó természetűek; a Pintér bá’-hoz került bábhivatalnak: dobzse. A nemzeti tőkésosztályunk keres a cuccon; a permetezőkkel meg foglalkozzon a háziorvos, akiket a mezőgazdaságban használt hatóanyagok mellékhatásaira ki sem képeznek. Csányi Sándor focimágus köszöni megvan, irányítja a hazai mezőgazdasági termelést, a méla agráregyetemeket, mozgatja a minisztert, bár neki sem mezőgazdasági, sem erdészeti képzettsége nincs. PhD-ja sem, de lám így is lehet professzorokat irányítani. Ő a nemzeti címzetes, aki a mélyből a banki szakmában földi mindenhatóvá nemesedett és már nem is suksüköl, ahogy találóan éppen magáról jegyezte meg. Küzdelmes pálya volt az övé (ma már a Csányi-dinasztia fényeskedik), és persze a miénk sem lesz más. Már, ami a küzdelmet illeti.

Darvas Béla ökotoxikológus prof.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás