Hirdetés

Ha a dél-csehországi temelíni atomerőmű bezárását követelő osztrák aktivisták pénteken délután valóban lezárják a cseh-osztrák határátkelőket, s megbénítják a forgalmat, Csehország a kérdést várhatóan fölveti az Európai Unió külügyminisztereinek legközelebbi értekezletén – közölte pénteken a cseh külügyminisztérium.

Osztrák aktivisták csütörtökön bejelentették, hogy a 16 cseh-osztrák határátkelő közül tizenkettőt pénteken délután három és öt óra között lezárnak. Prága attól tart, hogy ez súlyos közlekedési problémákhoz vezet, és kárt okoz Csehországnak. “Amennyiben az osztrákok nemcsak tüntetni fognak, hanem megbénítják a határátkelők forgalmát, Karel Schwarzenberg külügyminiszter úr találkozót fog kezdeményezni osztrák kollégájával, Ursula Plassnikkal, és a problémát a várhatóan az európai uniós külügyminiszterek legközelebbi ülésén is fölveti” – tolmácsolta a minisztérium álláspontját Zuzana Opletalová szóvivő. A határátkelők forgalmának korábbi korlátozása miatt Prága már Bécsben is tiltakozott, de az osztrák fél ezekre nem reagált.

Az osztrákok nem tartják biztonságosnak a dél-csehországi temelíni atomerőművet, s már évek óta annak bezárását követelik. Az Atomstopp elnevezésű osztrák szervezet aktivistái a múltban több ízben tüntettek a cseh-osztrák határátkelők közelében, s olykor rövid időre egy-két határátkelőt le is zártak. Az utóbbi időben azonban nagyobb szabású akciókba kezdtek. A 12 határátkelő két órára tervezett péntek délutáni blokádja felháborodást keltett Csehországban, hiszen ezekben az órákban általában csúcsforgalom van a határon.

A prágai külügyminisztérium azután szólalt meg, hogy a cseh szenátus elnökének csütörtöki kérésére, hogy próbálják megakadályozni a péntek délutánra bejelentett akciót, osztrák partnerei nem reagáltak. Karel Schwarzenberg, a cseh diplomácia vezetője meg van győződve arról, hogy a határátkelők lezárása súlyos megsértése az Európai Unió egyik alaptételének, amely biztosítja a személyek szabad mozgását. A diplomata szerint különbséget kell tenni a határátkelők közelében megtartandó tüntetés, illetve a blokád között. “Ez utóbbi elfogadhatatlan, és sérti a nemzetközi jogokat” – olvasható a cseh külügyminisztérium közleményében, amely egyúttal sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az osztrák hivatalos szervek tétlenek ez ügyben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás