Hirdetés

A nagytétényi Metallokémia Fémfeldolgozó Üzem a múlt század eleje óta ólom- és más fémtartalmú porral szennyezte környezetét és veszélyeztette a dolgozók, valamint a környéken lakók egészségét. Végül a gyárat lakossági tiltakozás után 1989-ben zárták be. Azonban a gyár udvarán maradt 700 ezer tonna veszélyes hulladék, ami továbbra is szennyező forrás maradt. Az eltelt években több elképzelés is született a szennyezés felszámolására. Volt, amelyikkel a lakosok nem értettek egyet, más szakmai szempontból volt megkérdőjelezhető. Most végre egy olyan elképzelés született, amellyel az önkormányzat, a hatóságok a kár felszámolásáért felelős gyár és a lakosok is egyetértenek. A veszélyes hulladékot lefedik, a környező kertek szennyezett talaját kicserélik. A munka kiviteli terveit tegnap adta át a Metalloblogus a Közép-Duna- völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségnek. Karsai Ferenc, a XXII. kerület alpolgármestere a további lépésekről beszél:
-Azt hiszem, hogy egy történelmi jelentőségű pillanat Nagytétény életében, hogy elkészült az a kiviteli terv térség kármentesítésére és rehabilitációjára, amely lehetővé teszi azt, hogy bárki, aki érintett, akármilyen szempontból az tudja, hogy mire számíthat a jövőben. A másik nagy jelentősége, hogy kalkulálhatóvá teszi a költségeket, tehát a gazdasági szakemberek, környezetvédelmi szakemberek is képesek meghatározni, hogy milyen forrásokat igényel ez a munka.
Mangel Gyöngyi: – Nem tudom, hogy sikerült-e minden érintett lakos kertjében befejezni a felmérést, de úgy tudom, hogy már nagyon a végén járnak, talán be is fejezték.

Karsai Ferenc: – Az érintett 1200 ingatlan pillanatnyilag Európa legjobban kutatott területe. Tisztelet ezért a Repérc Kft. munkatársainak. Teljesen pontos képet tudunk kialakítani arról, hogy mit jelent a környezetszennyezés mind nehéz fémek, mind pedig egyéb szennyező anyagok tekintetében. A lakosok nagyon bizalmatlanok, teljesen érthető, 11 éve nem történt semmi számunkra kézzelfogható dolog az ügyben és mi nagyon szeretnénk, hogyha láthatnák nemcsak papíron, hanem a való életben, a gyakorlatban is, hogy hogyan történik egy ilyen talajcsere. Mindenképpen feladatunknak tekintjük, hogy megnyerjük a lakosságot, megértessük velük, hogy miért fontos, hogy az ő ingatlanjuk is rehabilitálva legyen.

Mangel Gyöngyi: – Ezzel az értéke is növekszik, ezt gondolom, hogy azért tudják.

Karsai Ferenc: – Természetesen ezt tudják és nagyon félnek attól, hogy milyen károkat okoz nekik, fizikai károkat az ingatlanjukon ez a kármentesítés. Nemcsak a szennyezettséget mérték föl a felmérés során, hanem az ingatlanokon lévő növényzetet és épületeket is. Az az alapelve ennek a kiviteli tervnek, hogy senki sem járhat rosszabbul. Tehát az ingatlanjának, az épületének, a növényzetének is a rehabilitációja, hogyha netán-tán kárt szenvedne, meg fog történni. A terv különböző növényzeteket, különböző kategóriákba sorolja. Van olyan, ami egyértelműen el fog pusztulni, azt ugyanolyan minőségben visszapótolják. Van olyan pl. nagy fák, amit ki kell kerülni és van egy olyan felvetés is, ez már a lakosság felvetése alapján építették be a tervezők, hogy a genetikai állományt is meg kell őrizni. Tehát ahol olyan speciális fajták, pl. hagyományos magyar szőlőfajták, amit nagyüzemi módon már nem termelnek megsérülnének, akkor mielőtt a munkára sor kerül először a genetikai állománynak a megőrzésére kerül sor és ugyanaz kerül visszapótlásra. Párhuzamosan kezdik. Tehát az az elve, hogy kialakítanak egy szarkofágot a Metallokémia Gyár területén és ebbe a szarkofágba hordják be a magántulajdonosok kertjéből a földet és pótolják vissza a tiszta földdel, melynek a minősége folyamatosan kontrollálható lesz a lakók számára is. Tehát ez egy párhuzamos munka, ami a gyár területén folyik, ill. a környezetében.

Mangel Gyöngyi: – Kb. mennyi idő alatt várnak választ a Környezetvédelmi Felügyelőségtől?

Karsai Ferenc: – Sajtótájékoztatón Kónya Károly úr, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója volt jelen és én azt érzékeltem, hogy maximálisan érti ennek a problémának a súlyát és az itt lakók számára jelentőségét. Azt ígérte, hogy a 2002-es év első negyedévéig el fogják bírálni. Köszönettel tartozunk neki ezért.

Mangel Gyöngyi beszélgetése: 2001-11-21 15:55 Kossuth adó – Zöld hírek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás