Hirdetés
Dow Jones Newswires

Újabb öt évre meghosszabbították az illetékes szervek Örményország egyetlen atomerőművének működési engedélyét, annak ellenére, hogy az Európai Unió folyamatosan aggodalmának ad hangot az erőmű biztonságosságával kapcsolatban.

A Jerevántól 30 kilométerre nyugatra fekvő, medzamori atomerőművet az 1988-as földrengés után állították le, de 1995-ben ismét üzembe helyezték a súlyos energiahiány miatt. Örményországra folyamatos nyomás nehezedik, hogy állítsa le az erőművet. Az illetékesek viszont igyekeznek ellenállni e nyomásnak, arra hivatkozva, hogy az erőmű az ország áramellátásának 40 százalékát fedezi és az ezt kiváltó alternatív energiaforrások nagyon sokba kerülnének.

Az örmény kereskedelmi miniszter a közelmúltban utalt arra, hogy az EU ebben a hónapban már felajánlott 100 millió eurót, ha a kormány az erőmű bezárása mellett döntene, de ez a pénz nem elég, mert az alternatív áramforrások kifejlesztése közel 1 milliárd euróba kerülne.

A medzamori atomerőmű pénzügyi irányítása tavaly óta az oroszországi árammonopólium kezében van, egy olyan ügylet eredményeképpen, amelynek az volt a célja, hogy enyhítse Örményország energetikai eladósodottságát az orosz üzemanyag- szállítókkal szemben. Az atomerőmű tulajdonjogát továbbra is az örmény állam birtokolja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás