Hirdetés

A Paksi Atomerőmű május 11-én kiadott jelentésben a Framatome ANP a főbűnös. Ennek ellenére az erőmű vezetése most nagy erőkkel azon dolgozik, hogy a műszaki hibák sorozatát elkövető cég nyerje el a jogot a károk elhárítására is, amely újabb szerződéshez juttatná a francia-német céget. Az Energia Klub megengedhetetlennek tartja, hogy az a cég, amelynek mérnökei egy hibás berendezést terveztek, gyártottak, szállítottak majd üzemeltettek a paksi atomerőmű 2. blokkja mellett, most újabb kísérletezésbe fogjanak, és ezzel veszélyeztessék a magyar állampolgárok és a környező országok lakosságának egészségét, anyagi biztonságát. Morálisan biztosan aggályos az ügy, de nem kizárt, hogy jogilag is kifogásolható a folyamat, melynek kapcsán az Energia Klub ügyészségi eljárást kezdeményezését fontolgatja.

A paksi vezetés „jóslatai” a 2. blokk lehetséges indítási időpontjára vonatkozóan csak PR fogás lehet, hiszen amíg a felkért cégek ajánlatai nincsenek az Erőmű birtokában, addig erre a kérdésre senki nem tudhatja a választ. A vezetők most csak arra a kérdésre válaszolhatnak, hogy mikor fogják kiírni azt a nemzetközi tendert, amelyre a majdani, lehetséges intézkedési tervek beérkeznek a megfelelő nukleáris technológiával, referenciákkal és elképzelésekkel rendelkező cégektől. Ehhez persze az erőműnek minden – a súlyos üzemzavar kapcsán fontosnak ítélt – információt a jelentkezők rendelkezésére kellene bocsátania, ami meglehetősen kínos lehet egyes részleteiben a vállalat számára.

Nem állja meg a helyét az az indok, hogy a TVEL és a Framatome rendelkeznek a legjobb referenciákkal az ilyen típusú problémák elhárításában, hiszen maga az erőmű és az Országos Atomenergia Hivatal is többször elismerte, hogy a világon még sehol nem történt ehhez hasonló „baleset”. A probléma megoldásához nem szükséges a reaktor-specifikus tudás, sem tisztítóberendezés speciális ismerete.

A paksi vezetés mindeközben csak csepegteti a gazdasági információkat, és nem hajlandó tudomásul venni a súlyos üzemzavar okán az erőművet és a Magyar Villamos Műveket Rt-t valamint a Magyar Államot ért károk akár több tízmilliárd forintra rúgó összegét. A károk ugyanis nemcsak az atomerőműnél jelentkeznek, hanem a magyar villamos rendszerben is okoznak járulékos költségeket.

Az Energia Klub sajtóközleménye
Budapest, 2003.06.06.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás