Hirdetés
Kékkúti Ásványvíz Zrt. sajtóközlemény

Újabb oktatási túraútvonalat létesítene a Káli medencében a Kékkúti Ásványvíz Zrt. A cég bejelentette, hogy hamarosan olyan programot dolgoz ki, amely segítségével hatékonyan nevelhetőek tudatos vízhasználatra az általános iskolás diákok.

A víz-központú program a tervek szerint két helyszínen zajlana. Egy oktatási segédanyag az iskolapadban, míg az idén 2 éves Theodora Tanösvény és tervezett kibővítése a természeti kincsekben gazdag Káli medencében hívná fel a nebulók figyelmét vízkészletünk és környezetünk megóvására.

A Kékkúti Ásványvíz Zrt. – összefogásban a Balatoni Nemzeti Parkkal – 2004-ben nyitotta meg a Theodora Tanösvényt a Balaton-felvidékre látogatók számára. Ezt a 8 km hosszú, 15 ismeretterjesztő állomásból álló útvonalat akkor az a törekvés hívta életre, hogy minél többen megismerkedjenek a térség természeti kincseivel és gazdag vízkészletével. Az ingyenesen látogatható tanösvény ugyanakkor azt is szemléltetni kívánja, hogyan hat a természetre az emberi jelenlét. A látogatók száma folyamatosan emelkedett a nyitás óta, mára eléri az évi 10 000-et.
A tanösvény népszerűsége többek között a hely kiváló ismerői által szervezett túráknak köszönhető. Voith Petra, geológus tavaly közel 2000 gyereket vezetett végig az oktatási útvonalon. A szakember elmondása szerint a környékbeli iskolák egyre tudatosabban választják a Káli-medencét osztálykirándulások és erdei iskolai túrák alkalmával. „A kirándulásokon tapasztalom, hogy az interaktív tanulás milyen nagy hatással van a gyerekekre. Meggyőződésem, hogy ha kivisszük a tananyagot a szabad ég alá, az ismeretanyag tovább megmarad, hiszen egyéb élmények is kötődnek a tanulási folyamathoz” – tette hozzá.

A Theodora Tanösvény sikerén felbuzdulva a cég és a nemzeti park munkatársai egy újabb tanösvény tervezésébe kezdtek. Az új útvonal a térség kőzettanába engedne betekintést, érintené a vulkanikus működés eredményeképpen létrejött szentbékkállai kőtengert, valamint a bazalt-takarós mindszentkállai Kopasz-hegyet. A nagyobbik testvértől 2-3 km-rel távolabb fekvő ösvény nyomvonalát áprilisban kezdik kialakítani, a kirándulók hamarosan birtokukba vehetik. „Ezen az ösvényen nagyobb szintkülönbséggel kell megbirkózniuk a kirándulóknak, de csodálatos panoráma vár a kitartó turistákra” – mondta Voith Petra. A Kékkúti Ásványvíz Zrt.-nél most tervet készítenek arra is, hogy minél több általános iskolai csoportnak nyíljon lehetősége bejárni az ösvényeket.

A cég egyébként 2005 óta tesztjelleggel oktat a tudatos vízhasználatra az általános iskolákban is. Az ún. WET (Water Education for Teachers) program az anyavállalat, a Nestlé Waters támogatásával, a WET International kezdeményezése nyomán jött létre. A program egy komplett, víz témájú oktatási csomagot kínál a tanárok részére. A 8-10 év közötti gyermekeket célzó tananyag vízkészleteink megóvására, valamint gazdaságos erőforrás-felhasználásra hívják fel a figyelmet játékos formában. Jelenleg csak a Káli-medence környékén elterülő általános iskolák vesznek részt az oktatásban, ám a Kékkúti Ásványvíz Zrt. tárgyalásokat folytat a program kiszélesítéséről.

További információ:
Ruskó Márta
Avantgarde Group
Tel: 476-3536
e-mail: marta.rusko@avantgardegroup.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás