Hirdetés

A Magyar Madártani Egyesület és a LIFE Kerecsensólyom-védelmi Program szakemberei egy Magyarországról származó, legyengült kerecsensólymot vettek át a programban együttműködő szlovák kollégáiktól tegnap Esztergomban, a Mária Valéria híd lábánál.

 

A LIFE Kerecsensólyom-védelmi Programjának célja, hogy 2010-re 250-re növelje a jelenleg kb. 210 párból (Magyarországon kb.180, Szlovákiában 25 pár található) álló kerecsensólyom-állományt a Kárpát-medencében. Mivel az Európai Unió területén élő pároknak 80%-a Magyarországon él, ezért a faj megőrzésében hazánk szerepe kulcsfontosságú.

A kerecsensólyom élőhely-igényeinek biztosítására a program fontos eleme a gazdálkodási módszerek és az agrártámogatások összehangolása, az ürgetelepítés, a műfészkek kihelyezése, a veszélyeztetett fészkek őrzése, valamint a fiatal madarak követése. A program keretében 46 fiatal kerecsensólyomra helyeznek műholdas nyomkövetőt, amely segít a kutatóknak kideríteni, hogy hová lesz a Kárpát-medencében kirepült madarak jelentős része, és segít felderíteni a vonulási útvonalakon ma még talán nem ismert, veszélyeztető tényezőket.

A program teljes költségvetése 540 millió Ft, melynek 75%-át, kb. 400 millió Ft-ot az Európai Unió LIFE Nature elnevezésű természetvédelmi forrása biztosítja. A fennmaradó hazai önrészt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – mintegy 43 millió Ft-tal -, valamint a programban résztvevő partnerek fedezik.

Az uniós program összefogó irányítója a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.
Partnerei Magyarországon:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság,
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Emisszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület
Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság
Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani Egyesület (MME)
PROVÉRTES Természetvédelmi Közalapítvány
Örségi Nemzeti Park Igazgatóság

Szlovákiában:
BirdLife Szlovakia
Nyugat-Szlovákiai Áramszolgáltató Vállalat
Szlovák Állami Természetvédelmi Szervezet
Szlovákiai Ragadozó –madár Védelmi Egyesület

A hazaszállított kerecsensólyomról

A legyengült, fiatal kerecsensólymot szeptember 6-án találták meg Prága közelében. A lábán lévő azonosító gyűrűről leolvasható volt, hogy Magyarországról származik. Az MME Madárgyűrűzési Központjának adatbázisából kiderült, hogy a sólymot idén májusban, Csorna térségében gyűrűzték meg fiókaként, egy nyárfán lévő fészekben. A fiatal madár valószínűleg elkóborolt, és valahogyan eljutott Prága térségébe, ahol legyengülve találtak rá a helyi madarászok. Mivel a ritka ragadozómadár számára Közép-Kelet-Európában Magyarországon találhatók a legkedvezőbb élőhelyek, ezért hazahozzák, és amint megerősödik, Heves, vagy Békés megyében szabadon engedik.

A kerecsensólyomról általában

A kerecsensólyom, a legendás turulmadár, az egyetlen olyan ragadozómadarunk, amely fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában. Az eurázsiai sztyeppzóna karakterfaja, amelynek Kárpát-medencei populációja az elterjedési terület szélén helyezkedik el, ezért fokozottan sérülékeny. Az állományt ért különböző negatív hatások miatt az 1970-es évek közepére kevesebb, mint 30 pár volt belőle Magyarországon. A fészekőrzéseknek és egyéb védelmi intézkedéseknek köszönhetően a hazai állomány napjainkra, 176-190 párra emelkedett. Szlovákiában kb.25 pár található.
A kerecsensólyom monogám madár, egy életre választ párt magának. A párok költési időszakon kívül is összetartanak. Időjárástól függően általában február elején zajlik a nászrepülésük. Fészket nem építenek, költés céljából elsősorban más ragadozó madarak elhagyott fészkét foglalják el. A tojó 3-5 tojást rak a fészekbe 32-33 nap után a fiókák, kikelnek. A kis fiókákat elsősorban a tojó eteti, 42-47 nap után a fiatal kerecsensólymok kirepülnek a fészekből. Ezt követően a szülőmadarak 5-6 hétig vadászni tanítják őket.

A kerecsensólyom (Falco cherrug) fokozottan védett madár, eszmei értéke egymillió forint.

További információt kérhet: a LIFE Kerecsensólyom-védelmi Programról, Fidlóczky Józseftől, a program vezetőjétől, a következő számon: 30/349-5664.
A legyengül kerecsensólyomról Bagyura Jánostól, az MME ragadozómadár-védelmi szakemberétől, a 30/251-0884 számon.

Kapcsolódó anyagok:

Nemzetközi összefogás a kerecsensólyom megmentéséért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás