Hirdetés

Az EU Strukturális Alapokhoz kötődő Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programja (KIOP) 2004. június 30-ával zárult első pályázati szakaszán 29 pályázat érkezett. Ezek összértéke meghaladja az 55 milliárd forintot. Az első szakaszt követően a KIOP pályázat 2004. július 15-től folyamatos beadási lehetőséggel él tovább. További környezetvédelmi forrást biztosít az EU LIFE programja, melynek új pályázati felhívása július elején jelent meg az Európai Unió honlapján.

A KvVM 2004-es programjának célja a tiszta, szép és egészséges Magyarország megteremtése. Az EU-hoz való csatlakozásnak köszönhetően ebben a munkában nem csupán hazai, de uniós forrásokra is számíthatunk: az ISPA előcsatlakozási alap mellett – amely 2006-ig még finanszíroz projekteket – a Kohéziós Alapból és a KIOP-on keresztül a Strukturális Alapokból (ERFA=Európai Regionális Fejlesztési Alap) 2006-ig Magyarországra érkező összes uniós fejlesztési támogatás egynegyede jut környezetvédelemre. Ez az összeg – a hazai forrásokkal együtt – a nemzeti vagyon részévé válik, s projektjeivel javítja a magyar állampolgárok életminőségét, egészségi állapotát. A Kohéziós és Strukturális Alapok átlagosan 70-80 %-os hozzájárulásával megvalósuló hazai környezetvédelmi projekteknek köszönhetően a következő években a környezetipar a húzóágazat szerepét töltheti be Magyarországon.

KIOP-eredmények és folyamatos pályázati lehetőség 2004. július 15-től

Az EU Strukturális Alapjai 1999 óta támogatják a fejlődésben lemaradt régiók és strukturális alkalmazkodás fejlesztését. Az Alapok prioritásait az adott tagállamra az ún. Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) bontja le. A magyar NFT a 2004-2006 közötti 3 éves periódusra öt operatív programot jelölt ki, ezek egyike a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP), melynek 2004-2006 között megvalósuló környezetvédelmi projektjeire összesen – az EU forrásokat, a hazai állami forrást és az önerőt összegezve – 38,45 milliárd Ft áll rendelkezésre. A keretből mintegy 28,2 milliárd Ft pályázati úton nyerhető el, a fennmaradó rész központilag szervezett projekteken keresztül hívható le. A KIOP keretében öt témakörben hirdettek meg pályázatot. A feladatok jelentőségét és az érdeklődést jellemzi, hogy a 2004. június 30-i beadási határidőre összesen 29 pályázat érkezett, melyek összértéke meghaladja az 55 milliárd forintot, tehát a támogatási igény csaknem kétszerese a három évre rendelkezésre álló forrásnak.
Szennyvízkezelés és -elvezetés fejlesztése témakörben 16 pályázat érkezett, melyek összértéke megközelíti az 50 milliárd forintot, itt a három éves periódus alatt 11,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Ivóvízminőség javítása témában 2 pályázat készült, ami 28 százalékos lekötöttséget jelent a rendelkezésre álló pénzösszeghez viszonyítva. Állati hulladékok kezelésére 4 db pályázat érkezett, melyek a 3,3 milliárd forintos keret negyedét fedik le. Az egészségügyi és építési-bontási hulladék kezelése témakörben 6 db pályázatot nyújtottak be, ezek többsége ún. inert, azaz építési, bontási hulladékok, illetve az építőanyag jellegű hulladék tárolására alkalmas hulladéklerakók létesítésére igényel támogatást. Kórházi hulladékégető rekonstrukcióra egy pályázat érkezett (ez a téma teljes költségvetésének 90 százalékát igényli). Környezeti kármentesítésre egy pályázatot nyújtottak be (az elkülönített forrás mintegy 20 százaléka).
A beérkezett pályázatok régiós eloszlása szerint a Nyugat-Dunántúlról 4, a Közép-Dunántúlról 4, a Dél-Dunántúlról 1, Közép-Magyarországról 6, Észak-Magyarországról 5, az Észak-Alföld 4 és a Dél- Alföldről 5 pályázat érkezett.

Az első pályázati kör lezárultával, 2004. július 15-től folyamatos beadási lehetőséggel újra meghirdeti a KIOP pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, mint a KIOP Irányító Hatósága és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága, mint Közreműködő Szervezet. Az újabb pályázati szakasz a korábban meghirdetett célterületekkel megegyező pályázatokat támogat.
A részletes pályázati feltételek és a módosított pályázati egységcsomagok a www.gkm.hu , www.kvvm.hu  honlapokról tölthetők le 2004. július 15. után.
Információ a Nemzeti Fejlesztési Hivatal kék számán (06-40-200 494) és a KvVM KIOP Főosztálya e-mail címén kiop@mail.kvvm.hu kérhető, kódszám és a komponens megjelölésével.

Megjelent a 2004-2006-ra vonatkozó LIFE pályázati felhívás!
A LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) Program az Európai Unió 1992-ben létrehozott pénzügyi eszköze három terület – LIFE-Természetvédelem, LIFE-Környezetvédelem, LIFE-Harmadik Országok – finanszírozására. A LIFE általános célja a környezetvédelem javítása, ezen belül viszont mindhárom téma sajátos területeket részesít előnyben. Így a LIFE-Természetvédelem a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő flóra és fauna megőrzését szolgáló tevékenységekkel kapcsolatos pályázatokat támogat, míg a LIFE-Környezetvédelem célja, hogy áthidalja a kutatási és fejlesztési eredmények, valamint a széleskörű felhasználás/piaci bevezetés közötti szakadékot, s hozzájáruljon az innovatív és az integrált technikák és módszerek fejlesztéséhez, innovatív kísérleti és demonstrációs tevékenységek finanszírozásával. Magyarország 2001-től már részt vett az EU környezet- és természetvédelmi témákat támogató LIFE III programjában – tagdíj befizetése ellenében –, de 2004. május 1-től, mint tagország teljes (szavazati) joggal vesz részt a LIFE programban. A minden természetes személy, vagy az Európai Unióban alapított jogi személy számára nyitott programra a projektjavaslatokat a KvVM honlapjáról (www.kvvm.hu ) elérhető, illetve az Európai Bizottság weboldaláról http://europa.eu.int/comm/environment/life/funding/index.htm  letölthető, szabványos pályázati formanyomtatványokon kell benyújtani a LIFE-projektért felelős nemzeti hatóság, azaz a KvVM számára.
A most meghirdetett pályázatoknál a LIFE-Természetvédelem esetében 2004. szeptember 30., péntek, 12 óra, míg a LIFE-Környezetvédelem esetében 2004. október 29., péntek, 12 óra a beadási határidő.
Kiadványaival, fórumok szervezésével, honlapos tájékoztatással és egyéni konzultációk biztosításával segíti a minél sikeresebb magyar részvételt a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának LIFE Irodája (Tel.:224-9135, Fax: 224-9146, e-mail: life@mail.kvvm.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás