Hirdetés
MTI - Brüsszel

Az Európai Unió minden tagországára kiterjedő harmonizációra van szükség az atomerőművek biztonságát garantáló szabályok és elvek terén az Európai Bizottság szerint, amelynek új javaslatait tegnap Brüsszelen ismertették.

Loyola de Palacio, az EU végrehajtó testületének energiaügyekért és közlekedési kérdésekért felelős tagja sajtóértekezletén azt is bejelentette: az atomhulladékok kezelését illetően a bizottság elengedhetetlennek tartja, hogy minden uniós tagország határidőre kötelezően nemzeti programot dolgozzon ki.

Palacio emlékeztetett arra, hogy a bővített unióban a radioaktív energiatermelés részesedése a teljesből 32 százalék, ezért a bizottság mindenképpen szükségesnek tartja, hogy a szóban forgó két területen továbblépjenek a jelenleg érvényes szabályozással. Ennek révén lehet fenntartani a nukleáris biztonság magas szintjét az unióban. Közösségi szintű szabályozásra van szükség azért is, mert a nukleáris létesítmények biztonságával és az atomhulladék kezelésével foglalkozó nemzetközi egyezmények nem tartalmaznak olyan mechanizmust, amely biztosítja, hogy a bennük szereplő kötelezettségeket az érintettek teljes egészében betartják.

A bizottság a javaslatokkal egyebek között biztosítani kívánja a közvéleményt arról, hogy eltökélt célja olyan nukleáris biztonsági és atomhulladék-kezelési programot életbe léptetni az unió számára, amely egyrészt hiteles, másrészt jogilag kötelező tartalmú lépések végrehajtását írja elő a tagállamok részére.

A spanyol biztos – akinek portfolióját részben Kovács László örökli a novembertől hivatalba lépő új testületben – kijelentette, olyan javaslatokról van szó, amelyek létfontosságúak a bővített unióban, ezért mielőbb meg kell vitatni az EU miniszteri tanácsával, hogy aztán közösségi jogszabályként el lehessen fogadni őket. Kulcsfontosságú rendelkezésekről van szó az átláthatóság szempontjából és a lakossági aggályok eloszlatásának tekintetében is – mutatott rá de Palacio.

A bizottság tavaly már benyújtott két hasonló tartalmú javaslatot, azokat azonban az Európai Parlament és a döntéshozó szerv, a tanács észrevételei alapján módosítani kényszerült. De Palacio leszögezte, hogy az eredeti javaslatok kulcselemeit a bizottság a most ismertetett javaslatban megerősítette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás