Hirdetés
greenfo/ MTI

Az ipari versenyképesség, valamint a környezetvédelmi és egészségügyi szempontok jobb vegyipari érvényesülésének együttes lehetőségét látja számos szakértő és európai uniós politikus az EU tervezett átfogó vegyipari reformprogramjában, amelynek vitáját mások mellett magyar szakértők részvételével megkezdte az Európai Parlament.

Az EU képviselőtestülete egésznapos bizottságközi nyilvános meghallgatást tartott a REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals – Vegyi Anyagok Regisztrálása, Bevizsgálása és Engedélyezése) nevű programról. Az Európai Bizottság rendeletjavaslata az emberi egészség és a környezet védelme érdekében mintegy 30 000 vegyi anyag regisztrálását, bevizsgálását és engedélyezését írná elő az elkövetkezendő 11 év alatt. A javaslat mindazonáltal jelenlegi formájában vitát váltott ki a törvényhozás, a környezetvédők és az ipar között, mert bár mindenki számára nyilvánvaló a szabályozás szükségessége, a végrehajtás költségei terhet jelenthetnek az ipar egyes ágazataira és szereplőire.

A brüsszeli meghallgatáson Mogyorósi György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vegyipari osztályvezetője ismertette azt a – szakmai körökben máris komoly előrelépésként üdvözölt – magyar-brit javaslatot, amelynek lényege, hogy a jelenlegi szerteágazó bejegyzési rendszer helyett egy vegyi anyagot egy regisztrációval jóvá lehessen hagyatni. A vita során az az általános vélemény fogalmazódott meg, hogy a rendszer jó, mindazonáltal az EU-tagországokat képviselő luxemburgi EU-elnökség képviselője jelezte, még további hatástanulmányokat tartanak szükségesnek a szóban forgó javaslattal kapcsolatban.

Az ipari bizottság felkérésére Dr. Körtvélyessy Gyula, a Magyar Vegyipari Szövetség munkatársa tartott előadást, amelyben egyebek között arról szólt, miféle reményeket és veszélyeket rejthet magában a REACH tervezete az európai vegyipari kutatás és fejlesztés jövőjére nézve. Elmondta például, hogy a reformtól várják az állatokkal folytatott kísérletek helyettesítését alternatív módszerekkel, valamint a veszélyes vegyi anyagok biztonságosabb, új fejlesztésű anyagokkal való leváltását. A reform pozitív hatással lehet a vegyipar újító képességére is – mutatott rá.

A meghallgatáson részt vett Sógor András, a Richter Gedeon Gyógyszeripari Részvénytársaság szakembere is, aki a vegyipari termékeket felhasználó iparágak szempontjairól számolt be. Herczog Edit (MSZP) magyar EP-képviselő a REACH kis- és középvállalkozásokra gyakorolt hatásáról tett fel kérdést, jelezve: az említett cégcsoport piaci helyzetének megóvása elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan szabályozási rendszer alakuljon ki, amely megfelel a lisszaboni stratégia mindhárom célkitűzésének, a környezetvédelem, a társadalmi kohézió és versenyképesség feltételeinek.

Günter Verheugen vállalkozási és iparügyi EU-biztos optimizmusának és abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a REACH mintapéldája lehet az EU versenyképességének növelését célzó, úgynevezett lisszaboni stratégia kivitelezésének. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos úgy vélte, a program alkalmas lehet arra, hogy megfelelő egyensúlyt biztosítson az iparág cégeinek működőképessége, valamint a környezet és az egészség védelme között.

A REACH még javarészt a nyolcvanas évekből származó uniós jogelemeket hivatott korszerűbbekkel pótolni. Első tervezetét az Európai Bizottság még 2003 októberében mutatta be, de az eltérő álláspontokat felvonultató szerdai EP-meghallgatás is azt mutatta, hogy a végleges változat kidolgozásáig még hosszú az út. Az EP ősznél korábban várhatóan nem tud szavazni a tervezetről első olvasatban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás