Hirdetés

Nagyszabású kukacsere-akcióba kezd jövőre a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. Az elkövetkezendő két évben 18 ezer darab zöld, vagyis 240 literes műanyag hulladékgyűjtő edényt vásárol a kiszolgált és a megrongált edények helyére – tudtuk meg a cég gazdasági vezérigazgató-helyettesétől, Siklósi Tamástól.

Budapesten jelenleg 275 ezer kukába helyezhetjük el a háztartási szemetet, ezek túlnyomó többsége, kétszázezer darab kisebb, 110 literes. Az FKF a csak pár éve felbukkant 240 literes edényeket cseréli le most tömegesen. Utóbbiak átlagos életkora már 8-9 év, ráadásul évente ezres nagyságrendben pusztítanak és lopnak el tárolókat. Indokolt tehát a frissítés. Az új edények színe és formája megegyezik majd a mostaniakkal, újdonság azonban, hogy azoknál jóval csendesebbek lesznek. A jelentős zajt okozó fedeleket ugyanis gumi hangfogókkal szerelik fel.

A szakemberek szerint célszerű lenne növelni a fekete és zöld gyűjtők számát is. A fővárosiak ugyanis az 1996-ban bevezetett szemétdíjra reagálva a tényleges szükségleteknél 15-20 százalékkal kevesebb edényt tartottak meg, emiatt a hulladék ötöde a kukák mellett landol. Bár az utóbbi két évben változik ez a tendencia, az azonban biztos, hogy Budapest még jó ideig kukahiányos lesz. A jogszabályok naponként és fejenként legalább három liter szeméttel számolnak, ezért nem lehet tetszőlegesen meghatározni, hány edényt kell az épület elé kirakni. A bejelentéskor azonban általában a valóságosnál kisebb számot adnak meg az érintettek, így a szemét óhatatlanul túlcsordul. A közterület-fenntartó egyébként azokhoz a családokhoz is jogosult kukákat kihelyezni, és díjat kiszámlázni, amelyek egyáltalán nem rendelik meg a szolgáltatást.
2002. augusztus 9.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás