Hirdetés

Félliteres üveg, két-, három- vagy hétdecis, boros, sörös, csatos és nem csatos. Számtalan sörös- és borosüveg van forgalomban Magyarországon, amivel nincs is baj addig, amíg nem próbáljuk visszaváltani. A rendszer követhetetlen, a forgalmazók önkéntes alapokon végzik a betétdíjas visszaváltást, az egyébként különösebb gond nélkül újra használható palackok egy része a szelektívben, rosszabb esetben a “sima” szemétben végzi. De miért kell ennek így lennie?

"Odabattyogtam az üvegvisszaváltó automatához egy rekesz üres sörösüveggel, és elkezdtem beadagolni az üvegeket. A vége az lett, hogy az üvegek felét nem tudtam visszaváltani, pedig pont két héttel ezelőtt ugyanabból az áruházból vittem el a söröket" – írta egy olvasónk, aki az egyik Budapest környéki Auchan-áruházban kapott kisebb idegrohamot, kollégánk pedig az egyik budapesti kisebb Tescóban nem tudta a pár nappal ezelőtt ott vásárolt sörösüvegeket visszaváltani. Amikor érdeklődött, közölték vele: az üvegeket már nem tudják visszavenni. Az Auchan-áruházban amúgy az automata mellett volt egy nagy kuka, melybe már rengeteg üveget gyömöszöltek, olvasónk pedig nem akarta tovább hurcolni az üvegeket, így ő is ebbe a kukába helyezte el a nem visszaváltott üvegeket.

Üvegvisszaváltás: csak önkéntes alapon

A fenti fogyasztók minden bizonnyal nincsenek egyedül, sokan szembesülnek hasonló problémával: feleslegesen cipelik el az üvegeket az áruházakba, aztán vagy kidobják azokat, vagy vihetik haza, és próbálkoznak később máshol. Az üvegvisszaváltós piacon ugyanis a helyzet egyáltalán nem egyszerű, és főleg nem egyértelmű.

A hvg.hu tavaly szeptemberben, a joghurtospohár betétdíjassá tétele ügyében már írt arról, hogy Magyarországon jelenleg lényegében önkéntes alapú betétdíjas rendszer működik. A "működési terület" a hazai gyártású sörösüvegek, illetve néhány szörpös- és borospalacktípusra korlátozódik, ezért fordulhat elő, hogy a boltok, bolthálózatok üvegvisszaváltói csak azokért a palackokért fizetnek, melyeket éppen akkor maguk is forgalmaznak.

Folytatás a hvg.hu-n: Ha nem működik az automata, ott a kolléga

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás