Hirdetés

A FIDESZ MPSZ Zöld Tagozata arra kéri a kormányt, hogy állítsa le a nemzeti parkok gazdasági társasággá történő alakítását – jelentette ki Medgyesy Balázs, a Sashegyi Természetvédelmi Terület bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján.

Az értékmegőrzés a fontos, nem a haszonszerzés
“A kormányprogram nevet viselő üzleti tervben a környezet- és természetvédelemről mindössze egyszer esik érdemi említés, nevezetesen akkor, amikor kijelentik, hogy a nemzeti parkokat szolgáltató szervezetekké kívánják átalakítani” – emelte ki Medgyesy Balázs. A Szövetség Zöld Tagozatának elnöke szerint ezzel a kormány olyan területhez nyúl hozzá pénzügyi megfontolások alapján, amelynek nem üzleti célokat, hanem hazánk önazonosságát, természeti és kulturális kincseink megőrzését kellene szolgálnia.
“Hazánk nagyon komoly, egyedülálló természeti kincsekkel rendelkezik, olyan értékekkel, amelyet az Európai Unió is elismer. Fontos feladat, hogy ezeket megőrizzük” – hangsúlyozta. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti parkok szolgáltató szervezetekké történő átalakítása csupán az első lépés lehet, mert a szolgáltató szervezetekből előbb-utóbb cégek, üzleti szervezetek lehetnek. “A nemzeti parkok csupán akkor fontosak a kormánynak, amikor plusz jövedelmeket, a költségvetés foltozásához szükséges pénzeket remélhet tőlük” – tette hozzá.
Támogatás helyett elvonás
Medgyesy Balázs aláhúzta, hogy több – a környezetvédelemre vonatkozó – rendelkezés kihirdetésének elmaradása miatt számos uniós agrártámogatáshoz nem férhetünk hozzá. Véleménye szerint a jelenlegi helyzet a nemzeti parkok munkatársait bizonytalanságban tartja, nem tudják, milyen rendszerben kell dolgozniuk. Az pedig, hogy köztisztviselőből közalkalmazottá minősítik vissza őket, a jövedelmük csökkenését eredményezi. A jövő évi költségvetés kapcsán a fideszes politikus elmondta, hogy új természetvédelmi beruházásokra nincs pénz, a nemzeti parkok bevételeit ugyanakkor emelni akarják a szolgáltató tevékenységekkel, és a bevételek arányában háromszoros összeget terveznek elvonni. Medgyessy Balázs szomorúnak tartja, hogy lassan gazdasági társasággá alakulnak a nemzeti parkok. “Természeti értékeink nem azért fontosak, hogy azokból üzleti hasznot húzzunk. Ezek olyan értékek, amelyek egyedülállóak, csak mi tudjuk őket megóvni. Minden generációnak, és ennek a kormánynak is történelmi felelőssége és kötelessége, hogy óvja ezeket a természeti kincseket” – húzta alá. A Szövetség Zöld Tagozata ezért arra kéri a kormányt, hogy állítsák le a nemzeti parkok gazdasági társasággá történő kiszervezését.
Budapest, 2004. október 12.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás