Hirdetés
MTI - Berlin

Berlin külső kerületeiben – így Spandauban is – nem ritkaság az esti sötétedés után vacsorázni induló vaddisznó falka. Többnyire 1-2 koca vezeti idei malacait a lakoma-túrára, amelynek aztán az ápolt német kertek látják kárát.

Vaddisznók mellett a rókák is gyakori látogatók a spandaui utcákon. Előszeretettel borogatják fel a kitett kukákat, ehető maradékok után kutatva. A kertekbe is bemerészkednek, az embertől szemlátomást nem félnek. Parazitológusok szerint a berlini rókaállomány erősen fertőzött egy bizonyos szalagféreggel, amely az ember testébe jutva befészkeli magát a májba, s pár év alatt tönkreteszi azt. Ezért – svájci minta alapján – nemrég megkezdték a férget elpusztító csalifalatok kihelyezését a főváros kertvárosi jellegű kerületeiben.

Nyestekkel teli a padlás Berlinben – s ez nem kifejezett öröm a háztulajdonosnak, mert a nyestkölykök igen zajos hancúrozást tudnak csapni odafenn. Ez a karcsú ragadozó egyre inkább életterének tekinti a nagyvárosokat: éjjel jár vadászni, zsákmánya a fákon éjszakázó galambok és gerlék, valamint mókusok közül kerül ki. A nyestnél ritkább, de több helyen felbukkant már mosómedve is a német fővárosban.

A négylábúakénál jóval gazdagabb Berlin madárvilága. A tudósító többször látott már a belváros fölött 60-80 méter magasban repülő bütykös hattyúkat, szürke gémeket. Július végén a spandaui VW-szervíz melletti nyárfákon két holló veszekedett egymással. Ez a ritka madár Magyarországon csak a magashegységekben fordul elő – állománya szerencsére az utóbbi években szaporodásnak indult -, városba még kóborlóként sem merészkedik be.

A spandaui kertekben számtalan madárfaj figyelhető meg: házi és kerti rozsdafarkú, szürke légykapó, zöld küllő, örvös galamb, szajkó, tarka harkály, szén- és kékcinege, énekes rigó… Igazi paradicsom ez a madarak – és a madárkedvelők számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás