Hirdetés

Németországban a vadgesztenyét választották a 2005-ös év fájának, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az egyik legnépszerűbb városi díszfát az aknászmoly részéről fenyegető veszélyre.

A parkokat és fasorokat díszítő fafajtát természetes ellenség híján egyre nagyobb mértékben pusztítja a lepke leveleket fogyasztó hernyója. A fát pusztító molylepke évente akár négyszer is szaporodhat. A fertőzés terjedését leghatékonyabban a lehullott levelek elégetésével lehet megakadályozni, ami meggátolja a bábok áttelelését.
A fafajta latin nevét (Aesculus hippocastanum) a belőle a lovaknak köhögés és férgek ellen készített főzetek után kapta. Kevés más olyan fafajta létezik, amelyik annyiféle alapanyagot szolgáltatna a gyógyászat, a kozmetika és festékipar számára mint a vadgesztenye. Kérgéből, leveleiből, virágjából és terméséből a legkülönfélébb ipari alapanyagokat állítják elő. A fa elérheti a 300 éves életkort is és 30 méter magasra is megnőhet. Gyors növése és az általa adott árnyékos terület nagyága miatt a városi zöldterületeken az egyik legkedveltebb fafajtának számít. A fafajta a tizenhetedik században terjedt el Európában Macedóniából. Azóta már a tengerszint felett ezer méternél magasabban fekvő területeken is meghonosodott.

Az “év fája” címet első alkalommal egy Schleswig-Holstein tartományi természetvédő szervezet adományozta 1989-ben. 1991-ben több német természetvédő szervezet kuratóriumot hozott létre a cím odaítélésére, hogy ezzel is elősegítsék egy-egy fafajtával ismertségének a növelését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás