Hirdetés

A Göncöl Szövetség állásfoglalása a tavaszi vadvirágok gyűjtésének, árusításának és vásárlásának ügyében

A Göncöl Szövetség ellenzi a vadvirágok gyűjtését és vásárlását, valamint fel kívánja hívni a figyelmet a folyamat súlyos természetvédelmi következményeire.
A vadvirágok gyűjtéséről általában

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vadvirágoknak a köznyelv a feltűnő virágú lágyszárú növényeket nevezi. Ezeket a növényeket manapság – az élővilág más csoportjaihoz hasonlóan – sok veszély fenyegeti. Ennek egyik eklatáns példája gyűjtésük és nagybani árusításuk.

A gyűjtésnek több módja és célja is lehet. Ezek közül Nőnap (március 8.) közeledtével kettőre hívnánk fel fokozottan a figyelmet. Kirándulók saját részre történő, valamint vidéki lakosok eladásra történő gyűjtésére.

Kirándulók alkalmi gyűjtése saját részre
Ha tavasszal az erdőket és mezőket járjuk, a virág letépése előtt ne feledkezzünk meg a következményekről! Arról, hogy ezek a növények víz nélkül, kézben szorongatva hamar elkókadnak, egyik kezünk egész úton le lesz foglalva a virágokkal, hisz ha zsebrevágnánk őket összetörnének. Ezeken a kellemetlenségeken kívül számolnunk kell a természetvédelmi vonatkozásokkal is: bármilyen természetvédelmi oltalom alatt álló területen a növény- és állatfajok gyűjtése szigorúan tilos, valamint könnyen előfordulhat az is, hogy a virág, amit épp letépni készülünk, védett faj. Így hát ne szakítsuk le azt a szép kis virágot, inkább hagyjuk tovább élni!
Vidéki lakosok vadvirággyűjtése, és –árusítása
Ez jelenti a legnagyobb mennyiséget. A gyűjtés, szállítás és árusítás folyamata napjainkra iparszerűen kiépült. A különböző részfeladatokat más és más emberek végzik, komoly haszon reményében. Ez a leszedett virágok számának növekedését vonja maga után, hisz az egyes “szakembereknek” így több idejük van saját részfeladatukra. Ennek következménye a vadvirág populációk hanyatlása mind méret, mind minőség tekintetében.

Vadvirágok árusítása

Tavasszal a nagyobb városok utcáin, pályaudvarain és aluljáróiban árusított vadvirágcsokrok döntő többsége hóvirágból (65-70%), illetve ibolyából (20-25%) tevődik össze. Ezek a vadvirágok hazánkban sajnos még nem védettek, de leszedésük természetvédelmi következményei ettől függetlenek. Nem is beszélve arról, ha a csokor védett, vagy esetleg fokozottan védett virágokat is tartalmaz, ami valljuk be, sajnos nem ritka eset.

Az okozott kár

Próbáljuk felbecsülni az okozott kár mértékét! Egy 1999-2000 évi becslés szerint az ország több potenciális gyűjtőhelye közül csak Nagykanizsa környékéről Budapestre átlagosan 4550 vadvirágcsokor érkezik egyetlen úgynevezett „virágvonattal”, és egy nap 8 ilyen vonat érkezik a fővárosba. Megfigyelések szerint egy csokor átlagosan 28-29 szál vadvirágot tartalmaz. Ha 80 napos virágszezonnal számolunk (január 10. és március 31. között), akkor némi számolgatás után eredményül azt kapjuk, hogy egyetlen tavaszi virágszezon alatt Nagykanizsa környékén körülbelül 72,8 millió szál vadvirágot pusztítanak el, csak hogy a budapesti felvevőpiacot kiszolgálják. Ekkor még nem is vettük számításba a további mintegy öt potenciális gyűjtőhelyet és a fővároson kívüli értékesítési városokat (Pécs, Miskolc, Szeged, Debrecen)!

Budapest környékén a mintegy 100 éves hóvirággyűjtési hagyomány következtében igen erős kontraszelekció figyelhető meg, hiszen a gyűjtők mindig a nagy virágú, szép példányokat tépik le. Így a kis virágú, fejletlenebb példányok maradnak meg szaporítóanyagként. Ez napjainkban azt jelenti, hogy a Budai-hegység leglátogatottabb részein növő hóvirágok virágmérete körülbelül a fele az ország más, kevésbé ismert helyein fellelhető fajtársaikhoz képest.

Mit tegyünk?

Gondoljunk csak bele, mi pusztítást végez az ember erdők-mezők növényzetében egy apró ajándékért! Higgyük el, egy szál rózsa, szegfű vagy egyéb kertészetben nevelt növény ugyanúgy kifejezi szeretetünket a másik ember felé, mint egy csokor vadvirág. S ha ezt szem előtt tartjuk, még a természet szeretetét és védelmét is magunkénak tudhatjuk.

Vegyünk hát inkább egy szál kertészetben nevelt, virágüzletben árusított virágot, s a vadvirágokat hagyjuk élni a természetben annak reményében, hogy így kirándulásaink során még évek múltán is gyönyörködhetünk majd bennük!

Egyéb elérhetőségek:
Kereki Albert: 06-30/374-06-77
Bősze Szilvia: 06-30/281-56-94

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás