Hirdetés

Komoly előrelépést jelenthet a zöldenergiák használata terén a WWF Magyarország, természetvédelmi szervezet és az energetikai szektorban tevékenykedő AES Hungary együttműködése.

A közös cél, hogy felmérjék a biomasszából nyert zöldenergia előállításának lehetőségeit, a veszélyeket, természetvédelmi és környezetvédelmi szempontból értékeljék az alkalmazott technológiákat és kidolgozzák a megoldási javaslatokat. A biomassza energiaforrásként való hasznosításának igénye a klímaváltozás elleni küzdelem időszakában ugrásszerűen megnőtt. A Kiotói Egyezményt aláíró országok, így Magyarország is kötelezte magát CO2 kibocsátása csökkentésére, 2012-ig 5 %-kal. A CO2 kibocsátás 37%-áért a fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz) a felelősek. Új, alternatív technológiák és tüzelőanyagok alkalmazásának a növelésére van szükség, melyet már több hazai erőmű is felismert.

A biomasszának ugyan kisebb az energiasűrűsége mint a hagyományos energiahordozóknak, de nagyságrendekkel kevésbé terheli a környezetet az ennek felhasználásával történő energiatermelés. Elégetésekor a CO2 kibocsátás pedig csak annyi, amennyit a növény élete során megkötött magában. Magyarországnak jó természeti adottságai vannak a megújuló erőforrásokon belül a biomassza energetikai célú hasznosításához. A gyenge termőképességű területeken, ahol gazdaságilag sem kifizetődő intenzív módon más mezőgazdasági kultúrát termeszteni, kiválóan megélhetnek a szívós fafajtákból álló energiaültetvények.
Az AES Hungary kazincbarcikai és tiszaújvárosi szenes erőműiben történt jelentős környezetvédelmi beruházások eredményeként már részben átváltottak biomasszára. A tiszaújvárosi erőműben a tervek szerint szeptemberben történik meg a projekt hivatalos lezárása. Együttműködésbe kezdtek a WWF Magyarország, természetvédelmi szervezettel annak érdekében, hogy a biomassza használat a természet- és környezetvédelmi szempontoknak megfelelően történjen.

Jelenleg az erőművek jelentős részben a meglévő erdőkből származó biomasszára támaszkodnak, ám az erdőkre nehezedő effajta terhelést már nem lehet tovább fokozni. „A WWF Magyarország szerint további fejlesztéseket csakis energiaültetvényekből származó biomasszával lehet megvalósítani. Hangsúlyozzuk, hogy ezek létrehozása előtt azonban gondosan meg kell vizsgálni a lehetséges környezeti, természetvédelmi hatásokat, például hogy az adott energianövény mennyire terjedhet agresszív módon az adott környezetben.” – nyilatkozta Máthé László, a WWF Magyarország erdészeti programvezetője.

„Az AES Hungary már bizonyította, hogy elkötelezett a környezetünkre rótt terhelés csökkentésében. A WWF szakmai útmutatásával fel kívánjuk tárni az energiaültetvények telepítésének feltételrendszerét, lehetőségeit és veszélyeit, hogy környezet- és természetvédelmi szempontból valóban megfelelően legyenek végrehajtva.” – tette hozzá Peter Lithgow, az AES Hungary Regionális Igazgatója.

További információ:
Máthé László, erdészeti programvezető, WWF Magyarország, tel.: (1)214-5554/228, laszlo.mathe@wwf.hu
Balla László, AES Hungary külső kapcsolatok vezető, tel.: (49) 547 333, laszlo.balla@aes.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás