Hirdetés

A bio-üzemanyagokat érintő újabb németországi adóemelések valószínűleg azzal a következménnyel járnak, hogy nem épül több biodízel üzem az országban – közölte a Német Biodízel Szövetség (UFOP) elnöke.

Feltételezhető, hogy sok biodízel-gyártó “súlyos pénzügyi gondba” kerül, ha a kormány megvalósítja azt a tervét, hogy január 1-től ismét emeli a biodízelre kivetett adókat – mondta Klaus Kliem. Németországban 2006 végén vezették be a biodízel adóztatását, és második lépcsőben 2008. január 1-től kívánják emelni az adókat. A kormány mindeddig elutasította a terv felülvizsgálatát. “Még mindig reménykedem abban, hogy a kormány végül változtat álláspontján” – mondta Kliem.

A kormány korábban azt ígérte, hogy szeptemberben előterjeszt egy jelentést a biodízellel kapcsolatos adókról, de eddig még semmiféle bejelentést nem tett, és egyes megfigyelők attól tartanak, hogy a jelentés már nem fog elkészülni a januári adóemelés előtt. Kliem, akárcsak az UFOP és más ágazati szövetségek, még mindig bizakodnak abban, hogy januárban nem lesznek adóemelések. Kliem szerint még a második körben tervezett adóemelések felfüggesztése esetén is változások valószínűsíthetők az ország biodízel-iparban, amelynek éves kapacitása jelenleg, az UFOP becslései szerint, 4,3 millió tonna.

A biodízel gyártása döntő fontosságú piaca a németországi repcemagnak. Az UFOP becslése szerint a hazai repcemag-olajnak mindössze kb. a 25 százalékát hasznosította az élelmiszeripar, mintegy 75 százalékát nem élelmiszert előállító ágazatok dolgozták fel, döntően a biodízel-ipar. A biodízel-gyártással kapcsolatos bizonytalanságok ellenére Kliem úgy véli, hogy a növényi olaj iránti kereslet közép- és hosszú távon várhatóan bővülni fog. “Tekintettel az Európai Uniónak a globális felmelegedés lassítása érdekében előirányzott célkitűzéseire, várható, hogy a bio-üzemanyagok gyártása növekedni fog Németországon kívül”. Mostanáig Németországban volt a leggyorsabb az ágazat fejlődése, de más országok kezdenek gyorsan felzárkózni. “Elképzelhető, hogy a németországi biodízel üzemeket leszerelik és más európai országokba telepítik – mondta Kliem – Ez egyben azt is jelentené, hogy új lehetőségek nyílnának a hazai növényi olaj exportjában.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás