Hirdetés

A WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy évvel ezelőtt indította el Hagyd élni a vadvirágot! elnevezésű kampányát. Mára már sokan felismerték a vadvirág-kereskedelem természetpusztító következményeit, de az ismeretterjesztés önmagában nem elegendő. A WWF hatékony intézkedéseket sürget.

A Hagy élni a vadvirágot! kampány keretében tavaly több mint háromezer általános és középiskolába juttatuk el a kereskedelmi mértékű virággyűjtés következményeit bemutató kiadványunkat. Egy év elteltével is sok piacon és virágüzletben ott díszlenek a leggyakrabban árusított védett növényeket ábrázoló plakátok. Ám idén korán beköszöntött a tavasz és máris több millió szál virág esett a gyűjtők áldozatául. A legkritikusabb napok éppen most következnek, hiszen csak pár nap van hátra a nőnapig. A legtöbb eladásra kínált vadvirág Dél-Dunántúlról származik. Zala megyében a természetvédelmi hatóság évekkel ezelőtt elkezdte az ellenőrzéseket és bírságolásokat, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának már megmutatkoznak az eredményei. A zalai városokban nagy mennyiségű védett növény idén nem került az árusokhoz. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nőnap előtt rendszeresen ellenőrzik a mecseki és Dráva menti termőhelyeket. Mióta a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő Csáfordi-erdőt tavaszonként őrzik, a látogatók csak gyönyörködnek a tavaszi tőzikés virágszőnyegben. Az ország többi részéből is beszámolhatnánk a természetvédelem erőfeszítéseiről. Sajnos ennek ellenére sok védett növényt leszednek, a budapesti aluljárókban is gyakran védett májvirágok kéklenek a hóvirág csokrok közepén.
A legvédtelenebbek a hóvirágok. Legalábbis Magyarországon. Ausztriában mindenki csak annyi hóvirágot szedhet, amennyit két ujjával körbeér, ezt a szabályt a fegyelmezett osztrákok be is tartják. Szlovákiában a hóvirág védett növény, árusítása tilos. (A törvény betartásával szomszédainknál is baj van, a hóvirág gyakran megjelenik az árusoknál.) Magyarországon hiába tudjuk, hogy a városokban árult hóvirágok jelentős része védett természeti területekről (például tájvédelmi körzetekből) származik, maga a növényfaj nem védett, így bizonyítékok híján az árusokat már nem lehet felelősségre vonni. Ideje belátnunk, hogy a sűrűn lakott Kárpát-medencében más kapcsolatot kell kialakítanunk a természettel, mint mikor néhány ezer gyűjtögető ember lakta ezt a tájat. Az erdők aljáról nem lehet büntetlenül “kitakarítani” a vadvirágokat. Vida Gábor akadémikus, a genetika professzora világosan megfogalmazta a mohóság következményeit:
“A vadvirág a természetben nem csupán a mi gyönyörködésünket szolgálja. Szépsége, színe, illata a sokmillió éves természetes szelekció alkotása. A virág sikeres megporzása a fennmaradás biztosítéka. Minél vonzóbb egy virág a beporzó rovar számára, annál nagyobb valószínűséggel lesz mag, és ezáltal új nemzedék belőle. A legszebb vadvirágok csokorba szedése ennek pontosan az ellenkezőjéhez vezet. A látványos fajok visszaszorulnak, csupán a kevésbé feltűnő, szélporozta fajok maradnak meg.”

Ha azt akarjuk, hogy a hóvirág megmaradjon nekünk, mint a tavasz és a szerelem szép jelképe, sürgősen megálljt kell parancsolnunk a faj “nagyüzemi” gyűjtésének. Ezért a WWF Magyarország kéri

1. a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy helyezze védelem alá a hóvirágot.

2. A Nemzeti Park Igazgatóságokat, hogy a tavaszi időszakban még intenzívebben őrizzék a védett vadvirágok termőhelyeit.

3. Az önkormányzatkoat, hogy lépjenek fel az illegális utcai árusítás ellen. Legyen az alapelv: Virágot a virágboltból!

4. A férfiakat, hogy kedvesüknek, hölgyismerőseiknek nőnapra (és máskor se) vásároljanak vadvirágot. Hóvirágot sem. Válasszák inkább a kertészetekben termesztett fajokat.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A leggyakrabban árusított védett vadvirágok és eszmei értékük: csillagvirág fajok (2000 Ft), tavaszi tőzike (2000 Ft), májvirág (2000 Ft), szártalan kankalin (2000 Ft), kockásliliom (10 000 Ft), kakasmandikó (10 000 Ft), kornistárnics (10 000 Ft), árvalányhaj fajok (5000), erdei ciklámen (5000 Ft), törpe nőszirom (5000 Ft), kárpáti sáfrány (10 000 Ft). A leggyakrabban árusított nem védett virágok: hóvirág, ibolya fajok, galambvirág.

További információ:

Gadó György Pál, programvezető, WWF Magyarország
Tel.: (1)214-5554/107, Mobil: (30)987-1617
Email: gyorgy.gado@wwf.hu

A sajtóközlemény szövege megtalálható a WWF Magyarország honlapján

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás