Hirdetés

Veszélyben vannak a világ felszíni édesvízkészletének több mint 90 százalékát kitevő tavak – olvasható abban a jelentésben, amelyet egy nemzetközi felhívás alapján készített a Balaton Fejlesztési Tanács és a MeH Nemzeti Területfejlesztési Hivatala.

A világ tavainak jó része a túlságosan nagy vízkiviteltől vagy vízterheléstől szenved, és ugyancsak sok állóvizet sodort válságos helyzetbe az ember okozta szennyeződés – áll a World Lake Vision megállapításai között, amely egyebek közt arra is utal, hogy a tavak közvetlen vízgyűjtőjén kívülről eredő problémák, kiváltképpen a savas esők további terheket jelentenek az amúgy is megterhelt tavi ökoszisztémákra.
A legtöbb tó esetében mindmáig nem született meg az az átgondolt és átfogó terv, amely az emberi szükségletek kielégítését hosszú távon biztosítaná. A tóvédelmi erőfeszítések általában azért vallanak kudarcot, mert a megközelítésmódjuk túlságosan rövid és elszigetelt – olvasható az anyagban.
Ez idő szerint a súlyosan károsodott tavak száma viszonylag alacsony, a folyóelterelések miatt azonban szó szerint eltűnő délközép-ázsiai Aral-tó katasztrofális halála figyelmeztető jel – áll a World Lake Vision dokumentumában, amely helyi, nemzeti vagy globális feladatként hosszabb távú cselekvési programra szólít fel.
2003.11.27.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás