Hirdetés
greenfo/mti

Végéhez közeledik a gyapjaslepke elleni védekezés, amely ha nem is lesz elég a tavalyihoz hasonló mértékű károk megakadályozásához, de a rovar legalább kevésbé zavarja majd a lakosságot.

Szepesi András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti főosztályának helyettes vezetője szerint a gyapjaslepke elleni permetezés támogatására elkülönített 450 millió forintból a tervezett 35 ezer hektáron napokon belül befejeződik a védekezés, sőt további 2-3 ezer hektárra is maradt pénz.”Ezen kívül az erdőgazdaságok saját forrásból 5-10 ezer hektáron igyekeznek elejét venni a kártevő várható kártételének” – tette hozzá a főosztályvezető-helyettes. 
Az állami támogatásból 23 ezer hektáron lakóövezetek melletti erdőkben, 14-15 ezer hektáron veszélyeztetett erdőkben permeteztek. A védekezést azon az 1.600 hektáron is elvégezték a Balaton-felvidéken, ahol a szél visszafertőzte a területeket.

Szepesi András kifejtette: a permetezés ellenére a lakóövezetekhez közeli, gyapjaslepke-lárvákkal fertőzött erdőkben találkozhatnak az emberek a nyáron a kártevő hernyóival, lepkéivel, ám már tömeges invázióra nem kell számítani. Utalt arra, hogy a szaktárca a kitingátló permetezőszerrel eleve nem radikális irtást tervezett, mert a vegyszer más rovarokra, még ha minimális mértékben is, de hatást gyakorol. Ősszel lehet kiértékelni, hogy a védekezés mennyire bizonyult sikeresnek és mekkora területen várható jövőre a gyapjaslepke tömeges megjelenése. “Annyi biztos, hogy jövőre is számolni kell a lepke hernyóinak jelentős kártételével” – jelentette ki Szepesi András. Az idén a magyar erdőállomány mintegy 15 százalékát, 280 ezer hektárt fenyeget kártételével a gyapjaslepke. Az Erdészeti Tudományos Intézet adatai szerint ez a rovar tavaly 110 ezer hektár erdőben rágta le a leveleket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás