Hirdetés

Kapjon helyet a gyermekek véleménye a róluk szóló vitában

A Greenpeace aktivistái iskolás gyermekeket fogadtak április 22-én a Pálvölgyi kőfejtőben, hogy felhívják a legifjabbak figyelmét a környezetünkben található veszélyes anyagokra. A megjelent mintegy 100 gyerek különböző játékos vetélkedőkben vett részt: vegyi anyagokkal teli világunkról készítettek rajzokat, szobrokat építettek különböző hulladékokból, megtekintették a Greenpeace akcióbuszát, „zöld-totót” töltöttek ki. Végül délután a Pálvölgyi cseppkőbarlang körbejárásával befejeződött be a program.
Az ENSZ egészségügyi szervezetének európai konferenciája holnap kezdődik Budapesten. A WHO rendezvény központi témája a gyermekegészségügy lesz. A szervezet jelentése szerint a levegőszennyezés, az egészségtelen ivóvíz több tízezer európai gyermek halálát okozza. A miniszterek konferenciájával párhuzamosan a környezetvédő civil szervezetek a szintén Budapesten zajló Healthy Planet Forum nevű rendezvényen fejtik ki álláspontjukat.
„A Greenpeace célja, hogy a kormányok határozottabban foglalkozzanak a gyermekegészségügy kérdésével, és az, hogy a jövő generációja veszélyes anyagoktól mentes környezetben nőhessen fel. Azt kérjük az Európai Unió egészségügyi minisztereitől, hogy aktívabban vegyenek részt az új európai vegyi anyag politika kialakításában.” – mondta Nemes Noémi a zöldek kampányszervezője.
A Greenpeace szerint tudományos munkák sora bizonyítja, hogy a veszélyes vegyi anyagok komoly kockázatot jelentenek gyermekeink egészségére. A környezetvédő szervezet 2000 és 2004 között végzett saját tanulmányai szerint különböző mérgező anyagok vannak játékokban, gyermekruhákban, kozmetikumokban, de még az otthoni porban is. A Greenpeace közelmúltban publikált nemzetközi tanulmánya szerint még a Walt Disney mesefigurás gyermekruhái is tartalmaznak mérgező, egészségkárosító összetevőket, például műanyaglágyító anyagokat és ólmot. „A ehhez hasonló, ólomtartalmú termékekre Dánia már behozatali tilalmat rendelt el és Svédországban is tilos a használatuk” – tette hozzá Iza Kruszewska a Greenpeace nemzetközi vegyianyag kampányosa.
„Hogyha szükségtelen, akkor minek kockáztassunk? Miért nem váltjuk ki a veszélyes vegyi anyagokat, ha vannak biztonságosabb alternatívák? A kormányok felelőssége, hogy gyermekeink egészséges környezetét megóvják a vegyipar agresszív nyomásával szemben.” – hangsúlyozta Nemes Noémi.
További információ: Nemes Noémi, kampányszervező, Greenpeace +36-204-696-909
Iza Kruszewska, a Greenpeace vegyianyag kampányos +44-7801-212-992
Weinbrenner Gábor, szóvivő, Greenpeace +36-205-155-928
Az idézett tanulmány megtalálható a világhálón, az alábbi címen: http://archive.greenpeace.org/docs/disney.pdf

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás