Hirdetés

Fellebbezett a Káli-medencében fekvő balatonhenyei bánya megnyitására készülő vállalkozó a környezetvédelmi hatóság elutasító döntése ellen. A Promo-Media Network Kft. egyelőre haladékot kért, hogy kifejtse indokait. Másodfokon az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség dönthet a cég hatásvizsgálatáról.

Mint ismert, a budapesti cég évente 200 ezer tonna mészkövet kíván kitermelni a balatonhenyei régi bánya megnyitásával, ahonnan teherautókon szállítanák el az építőanyagokat a közeli autópálya-építésekhez.

A társaság új utat is építene Balatonhenye és Monoszló között a szállításhoz, amely részben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, illetve kistelepüléseken keresztül vezetne. A Káli-medencében lévő mészkőbánya megnyitása ellen a helyiek és több környezetvédő szervezet is tiltakozik, és számos civil bejelentkezett ügyfélként az engedélyezési eljárásba. Az előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálatot elutasította a Közép-dunántúli Környezet- és Természetvédelmi Felügyelőség is, de a döntés még nem jogerős.

Séra Tamás, a Promo-Media Network Kft. ügyvezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy beletörődnek a döntésbe, hiszen a hatóság bizonyos érveit másodfokon sem tudják megdönteni. A cégvezető nemrég mégis úgy döntött, hogy fellebbez a döntés ellen, és ehhez jogászokkal, szakértőkkel dolgoztat ki részletes indoklást.
Szalai József, Balatonhenye polgármestere továbbra is bízik abban, hogy a környéken élők összefogásával meg tudják akadályozni a bányanyitást.

Rohály Gábor, a Káli-medence Természetvédelmi Egyesület vezetője megerősítette, hogy minden eszközzel megpróbálják megakadályozni a szerintük környezetromboló beruházást. Első körben a fellebbezés szövegébe kívánnak ügyfélként betekinteni, hogy ellenvéleményeket fogalmazzanak meg a felügyelőségnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás