Hirdetés
Forrás: OKT

Az Országos Környezetvédelmi Tanács állásfoglalásában aggodalmát fejezi ki két génmegőrző intézet átszervezésével – megszüntetésével kapcsolatban.

Az OKT állásfoglalása:
Aggodalommal figyeljük, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése – költségvetési megszorításokra hivatkozva – a Tápiószelei Agrobotanikai Intézet, a kárpát-medencei kultúrnövény génmegőrzés, génbanki tevékenység egyik legfontosabb, európai rangú, a világ 15 legjelentősebb genetikai erőforrásgyűjteményéhez tartozó intézmény olyan beolvasztására készül, amely súlyos veszélybe sodorja a minőségi agrár- és vidékfejlesztési stratégia megvalósítását, annak biológiai alapjait. Ez egyben veszélyezteteti a környezeti változásokhoz (éghajlatváltozás) való alkalmazkodási lehetőségünket. Emellett versenyezni a piacokon csak olyan speciális, minőségi, tájaink adottságainak megfelelő élelmiszerekkel tudunk, amelyek előállítását garantáló saját génkészleteink, fajtáink, változataink génbanki tételeinek több, mint 60 %-a, szántóföldi és zöldségnövényeinknek pedig csaknem egésze itt található.
A 45 gyűjteményben meglévő több mint 100 ezer tétel – melyek közül 64 ezer éppen Tápiószelén található – olyan hatalmas érték, amely megújulásunk alapját jelentheti. Az ennek fenntartását szolgáló intézményrendszert és a koordináló szerepet is ellátó Tápiószelei Agrobotanikai Intézetet tehát nagy hiba lenne egy más (hatósági) feladatkört ellátó intézménybe, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetbe olvasztani, és ezzel a terveknek megfelelően létszámát és kapacitásait leépíteni. A két intézmény összevonásával funkcióütközés jön létre: a minősítés belekeveredése a biodiverzitás fenntartását célzó tevékenységbe megengedhetetlen, és óhatatlanul potenciális értékes anyagok elvesztéséhez vezet.

Hasonló intézkedés történik a Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézettel (Gödöllő), ahol az őshonos baromfifajták fenntartása történik. Ezek az intézkedések egyben veszélyeztethetik a hasonló feladatokat ellátó intézeteket is. Ezért fontos, hogy az FVM és a kormány a döntést felülvizsgálja, hosszú távra tervezve inkább, az intézmények átvilágítása után, azok helyzetét erősítse, stabilizálja és kapcsolja be hazánk versenyképességét és gazdasági növekedését erősítő Európai Uniós folyamatokba.
Budapest 2006. január 9.

Kapcsolódó anyagok:

Válságban a baromfi génmegőrzés – veszélyben az őshonos fajták

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás