Hirdetés

Április 15-én felborult egy hidrogénpalackokat szállító kamion Fejér megyében, a 7-es főút kápolnásnyéki kereszteződésénél. A környéket egy kilométeres körzetben lezárták, mert ki kell engedni a 400 hidrogénpalack tartalmát.
Válogatás az elmúlt tíz év hasonló eseteiből, amikor veszélyes anyagok kerültek a magyarországi utakra:

1992. április 16. – Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Jászapáti közúti-vasúti kereszteződésnél egy tehergépkocsin szállított műanyag tartályból nátrium-hidroxid (köznapi nyelven lúgkő-oldat) szivárgott a földre.

1993. május 27. – Szabolcs-Szatmár megyében, Nyíregyházán vegyianyag ömlött a több mint húszezer lakosú Jósaváros főútjára, miután egy furgonból kiesett egy ballon.

1993. október 1. – Vas megyében, Körmend közelében a 86-os úton egy személyautó frontálisan ütközött egy gázolajat szállító Mercedes tartálykocsival. A négy osztrák állampolgár halálát okozó baleset során mindkét gépjármű kigyulladt, s kiömlött mintegy kétezer liter gázolaj az útra.

1993. november 30.- Debrecen közelében, a 4-es számú főúton lesodródott az útról egy benzinszállító tartályautó. 12 ezer liter benzin kiömlött, és tüzet fogott.

1995. május 19. – Budapesten, a Soroksári úton, az M0-ás autópályánál megcsúszott és felborult egy olajat szállító tartálykocsi, s körülbelül 4-5 ezer liter olaj ömlött ki az útra.

1995. szeptember 4. – Tízezer liter gázolaj ömlött ki a szántóföldre egy balesetet szenvedett tartálykocsiból a Baranya megyei Harkány határában. A gázolaj több mint száz négyzetméternyi területet szennyezett el.

1996. február 16. – Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Törökszentmiklós közelében a tiszapüspöki elágazásnál egy Daf típusú takarmányszállító járműszerelvény összeütközött a szembe jövő Man típusú tartálykocsival. A tartályból mintegy harmincezer liter pakura folyt ki a szabadba.

1996. augusztus 30. – A Csongrád megyei röszkei határátkelőnél egy ütközés miatt sérült jugoszláv rendszámú benzinszállító autóból 15 ezer liter benzin folyt el.

1996. november 7. – A főváros IX. kerületében, a Határ út és az Üllői út kereszteződésében egy tehergépkocsiról lezuhant a sósavas tartály, s annak tartalma kiömlött az úttestre.

1999. november 26. – Győr közelében, Kismegyer vasúti átjárónál tartálykocsival ütközött a személyvonat. A mozdony felszakította a háromrekeszes tartályú szállítójármű egyik rekeszét, amelyből kiömlött a gázolaj.

1999. december 22. – Felborult egy veszélyes anyagokat szállító teherautó a főváros III. kerületében, a Vörösvári és a Bécsi út kereszteződésében. Az IFA típusú teherautó a Chinoin gyárból szállított veszélyes vegyi anyagokat a dorogi hulladéktárolóba. Leesett egy 200 literes, úgynevezett krotonolajat tartalmazó hordó is, amely kilyukadt.

2000. január 27. – Fejér megyében, az M7-es autópálya 33-as kilométerszelvénye közelében felborult egy üzemanyag-szállító jármű, s mintegy ezer liter üzemanyag folyt el.

2000. június 19. – Toulol, az iparban használatos rendkívül erős oldószer került a szabadba egy felborult olasz tartálykocsiból a Vas megyei Jánosházánál, a 8-as és 84-es főút kereszteződésében.

2001. szeptember 27. – Tolna megyében, a 63-as úton, Szedres közelében felborult egy tartálykocsi, amely több mint 22 ezer kilogramm mérsékelten veszélyes, Magyarországon még nem regisztrált anyagot, cholin-kloridot szállított. A baleset során a tartály nem sérült meg, az utat azonban több órára lezárták.

2002. január 29. – Komárom-Esztergom megyében, Ács közelében, az M1-es autópálya 90-es kilométerszelvényénél tűz- és robbanásveszélyes etilént szállító kamion borult fel. A veszélyes anyagot egy másik kamionba fejtették át.

2002. 04. 15.MTI-SAB

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás