Hirdetés

Harmincnégy szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának előkészítését kezdheti meg az észak-balatoni önkormányzati társulás, amely erre a célra 145 millió forint támogatást nyert a napokban az uniós projekt első fordulójában.

A több mint 400 ezer négyzetméternyi lerakó és 3 millió köbméter hulladék rekultivációjával megszűnik a felszíni és felszín alatti vizek, valamint a talaj szennyezésének lehetősége, és javul a térségben élő 100 ezer ember életminősége is. A tervek szerint 4,36 milliárd forintba kerülő projekt részleteit Dióssy László, a KvVM szakállamtitkára és Czaun János, Veszprém alpolgármestere ismertette tegnap.

A hulladéklerakók Magyarország természet- és környezetvédelmi szempontból egyik legértékesebb területén, a Dunántúli-középhegységben, a Bakonyvidéken és a Balaton-felvidéken helyezkednek el. A Veszprém megyei lerakók nem rendelkeznek megfelelő műszaki védelemmel, ezért veszélyeztetik a talajt, valamint a felszíni és a felszín alatti vizeket.

A 34, önkormányzati és állami tulajdonban lévő lerakó közül egy (a nagypiriti) közvetlenül, több pedig közvetetten érint Natura 2000-es területet. 11 telep esetében magas talajvízszint jellemző, sérülékeny vízbázist 8 lerakó érint, ivóvízbázist 7 lerakó veszélyeztet, 8 helyen pedig a hulladéktest közvetlenül érintkezik a talajvízzel. A lerakók ötszáz méteres körzetében háromezer ember él, őket közvetlenül érinti a beruházás, közvetve azonban a térségben élő 100 ezer lakos életminőségét is javítja majd a környezetveszélyeztetés megszüntetése. A rekultiváció során a lerakókat beillesztik a tájba, és megszüntetik az esetleges egyéb környezetterhelő hatásokat is.

Húsz lerakó esetében együtemű, végleges felső lezárással, tíz esetében felszedéssel, négynél pedig kétütemű lezárással tervezik megoldani a rekultivációt. Ez összesen mintegy 425 ezer négyzetméter felület, és több mint 3 millió köbméter hulladék rekultivációját jelenti.

A lerakók a következő településeken találhatók: Apácatorna, Bakonybél, Bakonynána, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonrendes, Csabrendek, Dabrony, Dáka, Devecser, Felsőörs, Gyepűkaján, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Kiscsősz, Lovas, Magyarpolány, Nagyalásony, Nagypirit, Nemesgulács, Nemeshany, Noszlop, Nyárád, Pápa, Pápasalamon, Somlóvecse, Szentimrefalva, Tapolca, Ukk, Veszprémgalsa, Zalameggyes, Zalaszegvár, Zirc.

A 158 Veszprém megyei településből álló önkormányzati társulás a Környezet és Energia Operatív program keretében 145 millió forint támogatást nyert december elején a rekultivációs program előkészítésére. Ebben a szakaszban el kell készíteni a részletes megvalósítási tanulmányt, a rekultivációs, a vízjogi, az építési engedélyezési, valamint a kiviteli terveket. Be kell szerezni a hatósági engedélyeket és le kell folytatni a közbeszerzési eljárásokat is. A tervek szerint a projekt előkészítése 2010 végén zárul le, a társulás akkor nyújthatja majd be a második fordulóra a pályázatát, amely pozitív elbírálása esetén megkezdődhet a 4,36 milliárdosra tervezett beruházás megvalósítása. A lerakók rekultivációja várhatóan 2013 végén fejeződik be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás