Hirdetés

A magyar gazdák nem pusztán az uniós csalatkozás első nagy vesztesei, de 15 év elmaradt agrárreformjának és minden stratégiát nélkülöző agrárpolitikájának kárvallotjai.

Egymást követő kormányok nézték tétlenül a magyar mezőgazdaság sodródását és leépülését, emberek százezreinek munkanélkülivé válását, a falvak tönkremenetelét. Nem hajtottak végre szerkezeti reformokat, nem készítették fel a gazdákat az uniós csatlakozásra. Újabban tudatos vidékvisszafejlesztési politikát hirdettek meg „Agrárstratégia” néven, melyet következetesen végre is hajtanak. Ma a magyar mezőgazdaságot forráshiány, jogbizonytalanság, teljesítetlen ígéretek, az intézményrendszer szétverése jellemzik. Vidék és város közös sorson osztozik. A magyar gazdáktól kapjuk mindennapi kenyerünket, ők a felelősek közös kincsünk, a termőföld megőrzéséért. A mezőgazdaságban jogbiztonságra, stratégiai váltásra van szükség a fenntartható gazdálkodásért, vidékfejlesztésért, ennek azonban elsődleges feltétele az eddigi ígéretek betartása. Ha a vidékből eltűnik a gazda – nem várhatjuk, hogy értő gondossággal termeljen egészséges élelmiszert, őrizze, gyarapítsa a tájat.

Ha a vidék társadalma összeomlik, az a városokra is katasztrofális következményekkel jár. A gazdák tönkremenetelével eltűnhet az egészséges és jó minőségű hazai élelmiszer, a hazai tájak gazdag temészeti értékeinek és a termőföld megőrzésének esélye is. Ez pedig veszélyezteti mindenki egészségét és közös kincseinket. A csirke- és paprikabotrányok csupán kóstolót jelentenek abból, ami előttünk állhat. Márpedig vidéken a helyzet robbanásig feszült. A társadalmi feszültség földindulásszerű következményekkel járhat vidéken, városon egyaránt. A magyar gazdák végre kimondták: betelt a pohár. A magyar mezőgazdaság kitörésének útja a vidékfejlesztés. Egy olyan összetett politika, mely egyaránt figyelembe vesz versenyképességi, környezetvédelmi és társadalmi szempontokat. Helyünk Európában nem a gyenge minőségű tömegtermékeket az eleve túltermeléssel küzdő európai és világpiacra tuszkoló országok között van, hanem azon országok között, amelyek a jövőt jelentő fejlődési útra léptek. Ennek a fejlődésnek a mottója: „Tiszta, élő környezetből egészséges, biztonságos és különleges minőségű élelmiszert!” Mindez a gazdáknak pedig biztonságos és kiszámítható jövedelmet teremthet.



A magyar gazdák nem segélyt, csak esélyt kérnek ahhoz, hogy legalább azt kihasználhassák, amit az EU Közös Agrárpolitikája lehetővé tesz számukra. Ami nem sok, hiszen a tavalyi évben alig több mint felét kaphatták volna annak a támogatásnak, amit pl. dán vagy bajor versenytársaik kapnak. De még ez sem jutott el hozzájuk. Védelem nélkül kiszolgáltatták a hazai termelőket a multinacionális cégek tisztességtelen versenyének. Nem kapták meg azokat a pénzeket sem, amelyek a hazai mezőgazdaság kitörését jelenthetik: a vidékfejlesztési, agrár-környezetvédelmi kifizetéseket. A jövő útja a környezetkímélő mezőgazdaság és a vidékfejlesztés, melynek része az alternatív állattartási rendszerek alkalmazása, a termőföld védelme, melyet életképes családi gazdaságok rendszere tud megvalósítani Magyarországon. Ehhez azonban jogbiztonság, a kimondott ígéretek betartása, stratégiai váltás szükséges
A gazdák sorsa – mint cseppben a tenger – mutatja a hazai közállapotokat. Számos társadalmi szervezet meghallotta a gazdák által megkondított vészharang hangját. Talán az utolsó pillanatban vagyunk, hogy a kormányzaton számonkérjük teljesítetlen ígéreteit és egy olyan stratégia kidolgozását indítsuk el, mely a magyar vidék megmaradását tűzi ki célul. Sorsunk elválaszthatatlan a gazdákétól, ezért együttérzésünket fejezzük ki a hideggel dacolókkal és felajánljuk segítségünket küzdelmükhöz.

JELEN NYILATKOZATOT KIBOCSÁTÓ SZERVEZETEK:
BIOKULTÚRA EGYESÜLET
FAUNA EGYESÜLET
LEVEGŐ MUNKACSOPORT
MAGYAR TERMÉSZETVÉDŐK SZÖVETSÉGE
PROFESSZOROK BATTHÁNY KÖRE
SZENT ISTVÁN EGYETEM KÖRNYEZET ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZETE
VÉDEGYLET
VIDÉK PARLAMENTJE
ZÖLD AKCIÓ EGYESÜLET

Várjuk magánszemélyek és szervezetek csatlakozását e nyilatkozathoz.
PROGRAMOK
Reméljük, hogy minél többen megértik, hogy a demonstráció tétje a magyar vidék sorsa, ezért a Budapestre érkező gazdák erőgépeiben nem forgalmi akadályt, hanem a bátor kiállás jelképeit látja mindenki.
A budapesti polgárokat szeretettel meghívjuk február 22-én déli 12 órára a MAGOSZ nagygyűlésére.
További változatos programokat szervezünk 22-étől kezdődően a Kossuth téren és a Felvonulási téren, ahova szeretettel várjuk az érdeklődőket. A Kossuth téren bio-ételek kóstoltatásával várjuk az érdeklődőket. A Felvonulási térre több száz traktort várunk. A gyermekek felülhetnek a traktorokra és a téren felállított karámban lévő háziállatok is az ő örömükre szolgálhatnak. A Felvonulási téren is szervezünk bio-étel kóstoltatást, beszélgetéseket, koncerteket. A pontos programot az alább olvasható című honlapokon és a helyszíneken tesszük közzé.

HA CSATLAKOZNI KÍVÁN ÉS / VAGY SEGÍTSÉGET TUD NYÚJTANI (ELSŐSORBAN SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK FELAJÁNLÁSÁVAL) VAGY TOVÁBBI INFORMÁCIÓT SZERETNE A DEMONSTRÁCIÓRÓL, KÉRJÜK KERESSE KAJNER PÉTERT (VÉDEGYLET) TELEFON: 06-20-462-2043
EMIL: KAJNERP@VEDEGYLET.HU  IRODA: 1051 BUDAPEST, NÁDOR U. 32.

A DEMONSTRÁCIÓVAL ÉS A KAPCSOLÓDÓ AKCIÓKKAL KAPCSOLATBAN A LEGFRISSEBB INFORMÁCIÓKAT MEGTALÁLJA A KÖVETKEZŐ HONLAPOKON: VÉDEGYLET: HTTP://WWW.VEDEGYLET.HU
 MAGYAR GAZDAKÖRÖK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (MAGOSZ): HTTP://WWW.GAZDAKOROK.HU

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás