Hirdetés

A Felső-Kemenesháton Kenyeri határában, száz évvel ezelőtt, a hatalmas kiterjedésű legelőkön azok a szürke marha csordák legeltek, amelyeket az Alföld rónaságairól hajtottak a bécsi vásárra. Itt nyílik most a tarka sáfrány, melynek természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Az elmúlt rendszernek köszönhetően természetes állapotban megmaradtak ezek a nagy legelők, mert ötven évig a szovjet csapatok használták repülőtérnek. Ennek tanúbizonysága, hogy a környező tölgyes erdőkben nagy repülőhangárok maradtak hátra, nagy részül a földfelszín alá jól elrejtve.
A természet kihasználta ezt az érintetlenséget, fennmaradt egy homoki tölgyes helyén, telepített akácosban, egy hazánkban csak szórványosan előforduló növényfaj a tarka sáfrány. Az itteni állományra hét évvel ezelőtt talált rá egy csákánydoroszlói tanárember. A növény nagyon apró termetű, csak az avatott szemlélő leli meg. A virágzási ideje rövid, egy hét alatt elnyílik a törékeny kis növény. Az itt található állmonyát, ötszáz és ezer tő közöttire becsülik a botanikusok. Életfeltételeit csak egy foltban találta meg a sáfrány.

Hazánkban a Mezőföldön és a Dél-alföldön fordul még elő, azonban mindenhol csak kisebb állománya található. Vas megye területén ez az egyetlen ismert adata, illetve a legészaknyugatibb előfordulása Magyarországon. A jelenleg honvédségi tulajdonban lévő legelő és reptér megvásárlását tervezi a Fertő- Hanság Nemzeti Park, hiszen számos ritka állat és növényfajnak háborítatlan otthona. A tarka sáfrány természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Tarka sáfrány kép: Ifj. Vasuta GáborTarka sáfrány kép: Ifj. Vasuta Gábor

 

Kapcsolódó anyagok:

Virágzik a halvány sáfrány

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás