Hirdetés

Bécsi környezetvédők javasolják, hogy a használt mobiltelefonok a sörösüvegekhez hasonlóan visszaválthatók legyenek. Akkumulátoruk ugyanis egy sor veszélyes, mérgező anyagot tartalmaz, amely súlyosan károsíthatja a környezetet.
Ausztria nyolcmillió lakosára pillanatnyilag tízmillió mobil jut, és ez a szám növekszik. Jelenleg minden második készülék a fiókok mélyén hever, gazdáik ugyanis modernebb típusra cserélték le őket. A szemétbe dobással azonban csínján kell bánni — figyelmeztetnek a környezetvédők: az aksi ugyanis veszélyes hulladéknak minősül, káros az egészségre és a természetre. A tízmillió osztrák mobil több mint hétszáz tonnányi akkumulátort, azaz hétszáz tonnányi veszélyes hulladékot jelent.
A szakemberek szerint az volna a megoldás, ha a szelektív hulladékgyűjtésben külön kategóriát képezne a “használt mobiltelefon-akkumulátor”. A kivénhedt tartozékokból így kinyerhetők volnának az újrafeldolgozás során a hasznosítható fémanyagok.
Az osztrák törvények értelmében a forgalmazóknak, a belföldi termelőknek és az importőröknek kötelességük volt eddig is, hogy a használt elemeket és akkumulátorokat ingyen visszavegyék. A törvény szerint a mobiltulajdonosok is élhetnek ezzel a lehetőséggel: a mobilaksikat bármely, telefont árusító boltban le lehet adni. A négy osztrák mobilszolgáltató akciót is indított, amely révén nemcsak a telepet, hanem magát a használt készüléket is ingyen visszaveszik.
frisshirek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás