Hirdetés
greenfo/ MTI

A parlagfű elleni védekezésről szóló visszavont törvényjavaslat jó intézkedéseit meg kell tartani.

A parlagfű elleni védekezésről szóló visszavont törvényjavaslat jó intézkedéseit meg kell tartani – hangsúlyozta Orosz Sándor MSZP-s képviselő Budapesten. “A parlagfű elleni védekezésről szóló külön nevesített törvényjavaslat elvetése (…) nem azt jelenti, hogy a jó dolgokat amiket leírtak ebben, azt bárki ki akarná dobni az ablakon” – mondta a környezetvédelmi bizottság alelnöke egy sajtótájékoztatón. A kormány tegnapi ülésén a parlagfű elleni védekezésről szóló törvénytervezet visszavonta.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület és az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége által rendezett tájékoztatón a szocialista képviselő kiemelte, hogy mindenképpen meg kell tartani a tervezetnek azt a rendelkezését, miszerint a földtulajdonosok, illetve használók csak minden év június 30-ig kapnának lehetőséget arra, hogy a parlagfű mentesítésével kapcsolatos munkálatokat elvégezzék. “Ha addig nem végzi el, akkor okkal feltételezhető, hogy el sem fogja végezni.” Így azonban alkotmányos érdek, nevezetesen az egészséges környezethez fűződő érdek sérül, s ezért be kell avatkozni. Ennek törvényes lehetőségét teremti meg az az eljárás, ami a tervezetben le van írva. Ezt a törvény visszavonása mellett is az országgyűlés előtt lévő növényvédelmi törvénybe kívánják beépíteni – közölte a képviselő.

A Fidesz képviselője, Illés Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy az úgynevezett kényszerkaszálás bevezetését ők is szorgalmazzák, és helyesnek tartják a június 30-i határidőt. Ezt követően attól függetlenül rendelhetnék el a kényszerintézkedést, hogy végigjárnák a hosszadalmas jogi procedúrákat, például a tulajdonos felkutatását. A felmerült költségeket az állam megelőlegezné, de rávezetnék a tulajdoni lapra, hogy a tartozás rendezéséig ne lehessen eladni a földet. Illés Zoltán elmondta: parlagfű-mentesítés ügyében azt tartanák célszerűnek, ha kormánymegbízott helyett kormánybiztost neveznének ki, mivel annak nagyobb a hatásköre.

A századforduló után Magyarországon megjelenő parlagfű napjainkra oly mértékben elterjedt, és az 1990-es évek elejétől annyira fertőzötté vált az ország, hogy a döntően parlagfű okozta allergia népbetegséggé vált, amely az ország lakosai negyedének okoz vissza-visszatérő problémát. A társadalombiztosítás kiadása az allergének által okozott megbetegedések kezelésére rendelt gyógyszerek támogatására, a lakossági kiadások, a táppénzes napok számának megemelkedése és az elmaradt idegenforgalmi bevételek súlyos nemzetgazdasági károkat okoznak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás