Hirdetés

Környezet- és természetvédelmi, valamint vízügyi érdekek nem teszik indokolttá a Balaton vízpótlását – ismertette a szakminisztérium megbízásából a tárca álláspontját Szabó Mátyás, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője tegnap a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat mezőgazdasági bizottságának ülésén, a rábaközi Soboron.
Győr-Moson-Sopron megye önkormányzatának mezőgazdasági bizottsága arról tájékozódott tegnap Soboron, hogy vannak-e számára elfogadható szakmai érvek a Balaton Fejlesztési Tanács szándéka mögött, mely szerint a Rába folyó vízhozamából szeretnék pótolni a Balatonon jelentkező vízhiányt. A fejlesztési tanács nevében Molnár Gábor azzal magyarázta a vízpótlás szükségességét, hogy amennyiben a tó nem lesz eléggé vonzó az idegenforgalom számára, akkor jelentős bevételtől esik el a magyar gazdaság. Ezenkívül alacsony vízszinteknél a Balaton nehezen hajózható, s komoly halászati veszteségekkel is számolni kell. A fejlesztési tanács az érintett balatoni települések felkérésére egy tanulmányt rendelt meg a Vituki Rt.-től a vízpótlási lehetőségek vizsgálatára. A Vituki a Rábából történő vízelvezetést tartotta a legjobb megoldásnak.
A szaktárcát is képviselő Szabó Mátyás, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője ezzel szemben a vízpótlás szükségességét is megkérdőjelezte. Kifejtette, hogy az átlagosan 10-15 évenként előforduló vízhiány környezet- és természetvédelmi, valamint vízügyi okokból nem teszi indokolttá a mesterséges beavatkozást. Bejelentette: a minisztérium felkéri a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy az elsőbbséget élvező ökológiai szempontok mellett a gazdasági, idegenforgalmi, turisztikai érdekeket is szem előtt tartva foglaljon állást a kérdésben.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője hangsúlyozta: az uniós gyakorlattal harmonizáló hatályos magyar törvények szerint a természetvédelmi érdekek megelőzik a turisztikai igényeket. Egyébként is csak a Rába folyó most készülő vízkészletfeltárásának ismeretében lehet megmondani, volna-e elegendő víz – ökológiai sérelmek nélkül – a Balaton vízpótlására. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója arra hívta fel a figyelmet, más a Balatont most tápláló folyók és a Rába vizének kémiai összetétele. Az ökológusok, a környezetvédők is indokolatlannak tartják a vízpótlást, s a Rábából történő vízelvezetés ellen emelnek szót – derült ki a Tájvédelmi Világalap magyarországi igazgatójának, Márkus Ferencnek a szavaiból.
Medgyasszay László, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: el kellene dönteni, hogy hatalmas fürdőkád legyen vagy élő víz maradjon-e, a Balaton. Szerinte nem csupán az alacsony vízszint, hanem a tó környékén tapasztalható magas árak miatt pártolnak el a vendégek a Balatontól.
A mezőgazdasági bizottság tagjai tiltakoztak a Rábából történő balatoni vízpótlás ellen.
2003. február 28.
Forrás:Népszabadság>>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás