Hirdetés

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) tagszervezete, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület vezetésével 7 ország és összesen 14 partnerszervezet vesz részt a Natura 2000-es hálózat vizes élőhelyeinek megóvását szolgáló programban. Az idén induló és 2014-ben záruló projekt fő céljai közé tartozik az érintett területek jobb kezelésének és jogi védelmének kialakítása, valamint a fenntartható turizmus népszerűsítése.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezen a héten rendezte meg Mezőtúron a nemzetközi projekt nyitóeseményét, melynek keretében a résztvevő országok képviselői (Magyarország, Ausztria, Olaszország, Bulgária, Görögország, Románia, Szerbia), megvitatták a szakmai program aktuális tevékenységeit, felállították a szakmai gárdát, valamint terepasztal beszélgetést tartottak.

A biológiai sokféleség nem csak a természeti környezetre van hatással, de a társadalmi, gazdasági célokat is meghatározza. A biodiverzitás megőrzésének jelentősége nemzetközi feladat, ezért fontos az ökoszisztémák megerősítése és fenntartása. A Natura 2000 igazgatási és végrehajtási rendszer működtetése azonban gyakran nehézségekbe ütközik, ugyanis a legtöbb partner területén nemzeti szinten hiányoznak a megfelelő eszközök a hálózat kezelésére.

A program egyik célja, hogy közös nemzetközi stratégiát és kapcsolódó irányítási eszközöket dolgozzon ki a Natura 2000-es területek jobb végrehajtására és kezelésére a meglévő törvények, jogi eljárások elemzésén és értékelésén keresztül. A projektben résztvevő partnerek 4 munkacsoportban foglalkoznak az élőhelyek helyreállításával és megóvásával; valamint állat-és növényfajok újbóli bevezetésével. A gyakorlati megvalósítást minden szervezet a saját területén végzi. Mindezek mellett közös stratégiát dolgoznak ki, faj-és/vagy élőhelyek szerint csoportosulva, közös ellenőrzési rendszert hoznak létre az élőhelyek és fajok jelenlegi természetvédelmi állapotára vonatkozóan, a természet megóvása érdekében.

„Az általunk védett területek törékeny ökológiai rendszerek, melyek védelme mellett elengedhetetlen a lakossági szemléletformálás. Kiemelten fontosnak tartjuk az emberek környezeti lelkiismeretének felébresztését, célunk a környezetkímélő magatartás népszerűsítése. Ez a part-menti élőhelyek területén különösen fontos, ahol főként a nyári időszakban rengeteg turista megfordul, és ez akár negatív hatással is lehet a környezetre. A program során olyan módszertani anyagokat készítünk, melyek az embereket és a fiatal generációt a környezetbarát szokások elfogadására ösztönzik” – mondta Sallai Róbert Benedek, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ügyvezetője.

A programban résztvevő 14 szervezet:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Magyarország)
Vienna University of Technology, Department of Public Finance and Infrastructure Policy (Ausztira)
Agricultural Research and Education Centre Raumberg- Gumpenstein (Ausztria)
Development Agency for South Epirus (Görögország)
Province of Ravenna (Olaszország)
Consortium of management of Torre Gueceto (Olaszország)
Strandja Nature Park Directorate (Bulgária )
Veneto Region (Olaszország)
Danube Delta National Institute for Research and Development (Románia)
Timis country counsil (Románia)
Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. (Magyarország)
City of Cacak (Szerbia)
Danube Delta Biosphere Reserve Authority (Románia)
University of Klagenfurt, Department of Economics (Ausztria)

További információ:
Sallai Róbert Benedek, ügyvezető, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, tel.: 06-20-391-41-47, srb@nimfea.hu
Fábián Zsófia, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, tel.: 06-70-370-8286, zsofi@nimfea.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás