Hirdetés

Az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőség sajtóközleménye

Lezárult a vizsgálat a Tokodi Üveggyár Kft. környezetvédelmi engedélyének kiadásával kapcsolatos körülményekről. Eszerint az engedélyezés folyamata több tényező együttes hatása miatt valóban elhúzódott, de az illetékes környezetvédelmi hatóságok így is a törvényes határidőket betartva jártak el.

Az engedélyezés első lépéseként szükséges környezeti hatásvizsgálat iránti kérelmet 2002 novemberében nyújtotta be az üveggyárat képviselő cég az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségre. A cégnek azonban először igazolnia kellett képviseleti jogosultságát, majd hiánypótlásra is szükség volt, így a minden szempontból megfelelő dokumentáció végül 2003. február 19-re állt rendelkezésre a hatóságnál. Az összesen 120 napos eljárási idő kezdete ekkortól számítható (90 nap, amely egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható; az Államigazgatási Eljárásról szóló Törvény rendelkezései szerint). A folyamat azonban márciusban megakadt, mivel a Felügyelőség új igazgatójává éppen azt a szakembert nevezték ki, aki az engedélyezéshez szükséges előzetes környezeti hatástanulmány elkészítésében részt vett. Összeférhetetlenség lépett fel tehát, amelyet az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség új eljáró hatóság kijelölésével szüntetett meg.

Ennek nyomán a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi Felügyelőségen április 22-én indult újra a hatásvizsgálati eljárás, amely a törvényes időn belül be is fejeződött: július közepén megszületett az engedélyezésről szóló határozat. Ezt azonban Tát község polgármesteri hivatala megfellebbezte, így másodfokú eljárásra volt szükség. Ezt a Főfelügyelőség ugyancsak határidőn belül végezte el és 2003. novemberében helyben hagyta az elsőfokú döntést.

Az immár jogerős határozattal azonban nem fejeződik be a folyamat: ilyen beruházások esetében a törvény szerint minden esetben szükség van az ún. egységes környezethasználati engedélyezési eljárás lefolyatására. Ez tavaly decemberben kezdődött meg, jelenleg is tart és március végéig lezárul. Az erre ugyancsak érvényes 120 napos határidőn tehát ez esetben is belül marad a hatóság.

A Tokodi Üveggyár hiányosan beadott kérelme, az eljárás során fellépett összeférhetetlenség, majd a fellebbezés elbírálása együttesen valóban jelentős késedelmet okozott a hatósági munkában. Az érintett szervek azonban a törvényesség betartásával jártak el. Az pedig nem a hatóságnak róható fel, ha egy vállalkozó előbb kér hitelt a tervezett beruházásához, mint beszerezné a megvalósításhoz szükséges engedélyeket – állapította meg a vizsgálat.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter ugyanakkor utasítást adott a hatósági eljárások felgyorsítását szolgáló lehetőségek áttekintésére és ezzel kapcsolatos intézkedési terv kidolgozására, beleértve a megfelelő jogszabályok módosításának szükség szerinti kezdeményezését.

2004. 03. 03.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás