Hirdetés
Forrás: stop.hu

Illegálisan töltik fel a Szigetszentmiklós-Csepel határában levő kavicsbánya-tavat. A vizet építési törmelékkel és veszélyes anyagokat is tartalmazó hulladékkal szennyezik. A Környezetvédelmi Unió tett bejelentést a területileg illetékes jegyzőnél. Mint kiderült: a tó feltöltésére senki sem adott, és nem is adhat engedélyt.

Lázár Zsolt, a Környezetvédelmi Unió titkára a Stop internetes lapnak elmondta: a problémára a tó melletti hétvégi házak tulajdonosai hívták fel a szervezet figyelmét. Mikor kiszálltak a helyszínre, meggyőződtek a helyzet tarthatatlanságáról. – A tó melletti erdőt telehordták háztartási hulladékkal, amit termőfölddel igyekeztek letakarni. Egy részét már benőtte a gaz, de a szemét nagy része így is szabadon látható – mondta el a környezetvédelmi szakértő.
A szigetszentmiklósi bányató nem olyan természetes tó, mint a Balaton és a Velencei tó. A tó vize nem más, mint a bányászat következtében feltárt talajvíz. Itt egészen másként történik a víz természetes tisztulási folyamata. A kavicsbánya-tó vízutánpótlását nem biztosítja patak vagy folyó. A vízcserét a talajvíz természetes áramlása adná, ha az illegális töltés nem akadályozná. A vízbe dobott hulladék bomlása során keletkezett mérgező anyagok az emberre és az ökoszisztémára is veszélyesek – magyarázta Lázár, aki szerint az első vízadó réteg, mely megegyezik a bányatóban feltárt vízadó képződménnyel, egyben ivóvíz-bázis is. Ebből a rétegből a Duna partján létesült vízműkutak többszázezer köbméter vizet vesznek ki naponta.
Nem csupán kőtörmelék, hanem gumiabroncs és olajos aszfalt is van a vízben. Egyes vélemények szerint több ezer köbméter szemét halmozódott fel, de eddig senki sem lépett az ügyben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás