Hirdetés

A két nem nagyjából azonos arányának felborulásához vezethet Fekete-Afrikában az, hogy magas a HIV-fertőzöttek aránya a szülőképes korú nők körében, és az egyensúlyt legfeljebb csak több nemzedéknyi idő után lehet majd helyreállítani. Az ENSZ Népesedési Alapjának adatai szerint a fekete-afrikai fiatal nők 58 százaléka AIDS-beteg, vagy fertőzött annak vírusával, a HIV-vel, ami azt jelenti, hogy többször – helyenként hatszor – annyian vannak, mint az ugyanazon a világrészen élő férfiak. Peter Piot, a világszervezet AIDS-ellenes szakosított szervezetének (UNAIDS) igazgatója szerint a jelenség miatt olyan helyzet alakulhat ki, mint háború idején, lyuk keletkezik a “korpiramisban”, csak éppen a másik nem esetében. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy még gyorsabban terjed a vírus, mert több férfi létesít nemi kapcsolatot ugyanazzal a nővel – tette hozzá. A háborúk nagyban hozzájárulnak az AIDS terjedéséhez, mert a háborúk alatt több ezer nő – gyakran állapotosan – esik nemi erőszak áldozatául, fertőződik meg a HIV-vírussal – olvasható a UNAIDS-nek a konferencián bemutatott jelentésében.

A HIV-fertőzöttek aránya a világ fiataljai körében az évtized végére több mint hetven százalékkal is nőhet, számuk 2010-ben elérheti a 21,5 milliót. Ma a világ 40 millió AIDS-betegének, illetve HIV-fertőzöttjének mintegy harmada 25 év alatti – közölte a konferencián Drew Altman, egy amerikai központú, független emberbaráti alapítvány, a Kaiser Family Foundation elnöke. Az évi ötmillió új HIV-fertőzött majdnem hatvan százaléka 15 év alatti. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a legsúlyosabb helyzetű országokban több mint 21 millió 20 és 34 év közötti fiatal halhat meg csak ebben az évtizedben – tette hozzá.

AIDS ellen küzdő szervezetek militáns tagjai lehurrogták és kifütyülték a konferencián beszédet mondó francia és az amerikai egészségügyi minisztert, megpróbálták megrohamozni az emelvényüket. Ezek a militánsok szemére vetik George Bush amerikai elnök kormányának, hogy a betegség terjedése ellen inkább az önmegtartóztatást javasolja, mint a óvszer alkalmazását, és nem hajlandó támogatni azokat a programokat, amelyek keretében ingyenes injekciótűvel látnák el a kábítószereseket. A hétfőn kezdődött konferencia keddi munkanapjának egy későbbi időpontjában az Act up radikális AIDS-ellenes szervezet tagjai szóbeli támadást intéztek Jean-Francois Mattei francia miniszter ellen is. Neki azt vetették a szemére, hogy semmivel nem ígért többet az AIDS elleni küzdelemben, mint az előző francia kormányok. Mattei ugyanis az ezt megelőző sajtóértekezletén azt mondta: az új francia kormány folytatja azt a támogatást, amelyet az előző nyújtott.
2002. július 9.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás