Hirdetés
greenfo/mti

Zalaegerszeg önkormányzata 6 évre szóló közel 17 milliárd forint költségű környezetvédelmi programot fogadott el. A fő területek a víz-közművek fejlesztése, szennyvíztisztító korszerűsítés-bővítés, és szelektív hulladékgyűjtés.

Tombi Lajos alpolgármester egy fővárosi szakmérnöki iroda alapdokumentumára épülő előterjesztésében a város jövőképébe ágyazott 15 feladatcsoportban jelölte meg a környezetóvás-fejlesztés végrehajtandó tennivalóit.
Ezek sorában – 13,3 milliárdos forrásvonzatukkal is – a legjelentősebbek a vízbázis és egyúttal a Balaton vízvédelmét szolgáló, valamint a víz-közművek fejlesztését előíró intézkedések. Elmondta, hogy az elfogadás előtt álló kohéziós alap-pályázat révén 4 éven belül elvégzendő a regionális szennyvíztisztító korszerűsítése-bővítése és 3 százalék alá szorítandó a csatornázatlan területek aránya, elkerülve a csapadéknak a hálózatba történő bejutását is.
A fertőtlenített, sűrített szennyvíziszapot pedig a mezőgazdaságban kell hasznosítani. Mindemellett bővítendő a város jó minőségű felszín alatti nyugati ívóvízbázisa és további 95 millió forintot igényel a 220 kilométernyi vízhálózat 69 százalékának rekonstrukciója.

Az alpolgármesteri előterjesztés szerint a lakosság alig egynegyedét érinti a szelektív hulladékgyűjtés-kezelés, ezért ennek teljessé tételére 2,2 milliárd forintot szánnak a következő években, kapcsolódva a jövőre elkezdendő uniós támogatású nagyrégiós hulladékgazdálkodási rendszerhez.
Rangos helyet kapott a 6 éves programban – közel 140 milliós költséggel – a nagy kiterjedésű erdős környezet, a parkok és fasorok megóvása-felújítása, új élőhelyek és az öko-turizmus feltételeinek kialakítása, de több tízmilliós nagyságrendű a lég- és zajszennyezés mérséklését szolgáló közlekedési tehermentesítésre, gyűjtőutakra és közterület tisztaságra szánt összeg is. A közgyűlés által egyhangúlag jóváhagyott, 2010-ig szóló és 16,9 milliárd forint forrásigényű program végrehajtásához a város több, mint 1 milliárdos önerőt tervez, a többit központi, illetve uniós pályázatok útján kívánják fedezni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás