Hirdetés

Lejárt szavatosságú növényvédő-szerek begyűjtésére indít az ősszel akciót a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – jelentette be Hornyák Margit, a tárca főosztályvezetője.

A tárca egy közbeszerzésen kiválasztott cégen keresztül azt a mintegy 300 tonna veszélyes hulladéknak számító peszticidet igyekszik begyűjteni és ártalmatlanítani, amelyekről az elmúlt évtizedekben gazdáik hanyagságból nem gondoskodtak és most többnyire elhagyott raktárakban vegyszeres hordókban állnak.

A KVM 25 millió forintos keretösszegű akciója abból áll majd, hogy pár hónapig a hátrahagyott növényvédő-szereket tulajdonosaik ingyen szolgáltathatják be ártalmatlanításra, a moratórium alatt az egyébként milliós nagyságrendű szankciók nem lesznek érvényben – közölte Hornyák Margit. Hozzátette: az akció után azonban a szokásosnál szigorúbban lépnek fel a hatóságok a környezetre veszélyt jelentő növényvédő-szereket illegálisan tárolók ellen. A főosztályvezető megjegyezte, hogy a hulladékok felszámolási költsége 70-80 millió forintot tehet ki, így az őszi akció csak egy vélhetően három éves akciósorozat első lépése. Az akció az elhagyott növényvédő-szerekkel leginkább érintett megyékben kezdődik meg – mutatott rá Hornyák Margit. Hozzáfűzte, hogy Pest megye és Bács-Kiskun megye a legfertőzöttebbek.

A főosztályvezető kifejtette, hogy a szaktárca felmérése alapján becsült történelmi peszticid-hulladékból 60-80 tonna különösen veszélyes, úgynevezett perzisztens szerves szennyező hatóanyagot tartalmaz, illetve azonosíthatatlan eredetű. Emlékeztetett: tavasszal ilyen anyag okozta 169 darumadár pusztulását békés megyében, miután egy gazda lejárt szavatosságú rovarölő-szerrel juttatta ki vetőmagjait. Hornyák Margit utalt arra, hogy a Krasznán tapasztalt halpusztulást is többen növényvédő-szerekkel hozták összefüggésbe.

A főosztályvezető szólt arról, hogy az ugyancsak veszélyes hulladéknak számító növényvédőszer-csomagolások ártalmatlanítása területén Magyarország ugyanakkor európai uniós szinten kimagaslóan teljesít. Magyarországon a hulladékká váló, növényvédő-szerrel szennyezett csomagolások 45 százalékát tavaly ártalmatlanították. Az idén a jogszabályok szerint 54 százalékot kell visszagyűjteniük a gyártónak és importőrnek. A gyártók koordináló szervezetbe tömörülve 2003. óta gyűjtik be a növényvédő-szer csomagolásokat úgy, hogy az induló évben az addig felhalmozódott 600 tonnányi történelmi hulladékot is ártalmatlanították.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás