Hirdetés

Filmek a Földért címmel első alkalommal rendezett természet- és környezetvédelmi filmszemlét a Főváros a Földünkért Világnap alkalmából. Itt került sor a Zöld Budapest – Fény és árnyék fotópályázat és a Madárodú és madáretető építő verseny díjkiosztójára. A kiállítás októket 28- ig látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Tavasszal hirdette meg a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztálya a Zöld Budapest – Fény és árnyék című fotópályázatát. A kiírás szerint „Fény és árnyék együtt él ebben a városban, – a képek nyelvén elmondott üzenet az lehet, hogy az ember felelős a környezetéért, ahol él, a természetért, amit kölcsön kapunk gyermekeinktől. A pályázat célja, hogy a fotóművészet eszközeivel felhívja a figyelmet Budapest környezeti állapotára, rejtett természeti kincseinek felfedezésé-re.” Több, mint 400 beküldött jeligés kép közül választott a zsűri (elnöke Vizur János fotóművész, tagjai Bánsági György, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Orgoványi Anikó festő- és fotóművész, Sarkadi Péter környezetvédelmi újságíró, fotós). Gyerekektől nyugdíjasokig, sokan fogtak kamerát.

Meglepetés az első díjas életkora: Kriss Géza 94 éves, évtizedek óta fotózik. A díjnyertes képeket Józsefváros bontásáról saját lakása ablakából készítette.
Második díjas Juhas Nándor, aki a „kirakat – Budapest” és a házak mögötti kidobált szemét ellentétére fókuszál.
A harmadik helyezett Sóvári Gábor képe egy elpusztult szárcsának állított kereszt.

A Studio Line Fototechnika Különdíjasai Dr. Nerhaft Antalné, (aki a Városliget zöldje és lakótelepük zöldje, továbbá a Szent István tér díszburkolata és egy kátyú „dísz-burkolata” között talál képi párhuzamot) és Eisenmann József (Farakások, Műemlékek).

A Környezetvédelmi Bizottság által kiírt Madárodú és madáretető építő és kihelyező versenyen 11 iskola vett részt. Schmidt Egon, a közkedvelt „madaras könyvek” szerzője, a zsűri elnöke az első díjat az Első Óbudai Általános Iskola csapatának adta át.
A Pilisi Parkerdő Rt. díjait Lomniczy Gergely adta át a 2. helyezett Bem József Általános Iskola csapatának, a 3. helyezett Szűcs Sándor Általános Iskolásoknak, a különdíjas Mozgásjavító Általános Iskola Diákönkormányzatának és a Fekete István Általános Iskola csapatának.
A zsűri azokat a pályázatokat emelte ki, ahol a gyerekek olyan odúkat és etetőket készítettek, amelyeket a madarak bizton-ságosan tudnak télen is használni és a készítők folyamatosan gondoskodnak a madáreleségről is. A fotó és madárodú kiállítás október 28-ig lesz látható az Urániában.

A Filmek a Földért szemlén egész nap lehetett „ingyen mozizni”, 15 olyan természet- és környezetvédelmi filmet láthattak a nézők -elsősorban magyar alkotóktól-, amelyet egyébként nehezen lehet elcsípni a televíziók műsorában. Hagyományteremtő szándékkal rendezte a Környezetvédelmi Ügyosztály az első fővárosi természet-és környezetvédelmi „filmünnepet” a Földünkért Világnapon.
Ezzel egy egész éves sorozat utolsó állomásához érkeztünk, a Főváros idén először igyekezett hasznosan megünnepelni a „Zöld Jeles Napokat”. A Föld Napján (április 22.) a Tétényi-fennsík megtisztításával kezdődött a sorozat, a helyi Zöld Jövő Egyesülettel együttműködve figyelmeztetett a fővárosi illegális hulladékok problémájára. A Madarak és Fák Napján (május 10.) egy erdőrészletet „fogadtak örökbe” olimpikonok és gyerekek, akik madárodúkat is készítettek és helyeztek ki az erdőbe. Európában a legjobban kiépített, akadálymentesített a Szemlőhegyi-barlang, amelyben az Európai Nemzeti Parkok Napján (május 24.) rendezett sajtó-tájékoztató a budapesti természeti kincsek megőrzésére hívta fel a figyelmet.
Háromnapos ünneppé vált a Környezetvédelmi Világnap a Margitszigeten, a Szigeti Sportvarázs keretében (június 3-4-5.). Számos környezetvédelmi programon vett részt a több ezer látogató. A Víztoronyban a főváros rejtett természeti szépségeit, védett parkjait kiállítás mutatta be, Natura 2000 kiállítást, fotóművészek tárlatait nézhették meg a budapestiek. Sok látogatója volt a „Civil-falunak”, a kertészeti és bio vásárnak is.

Az ősz legnagyobb „zöld”eseménye az Európai Mobilitási Hét és benne a két Autómentes Nap volt. Soha még ennyien nem szavaztak a lábukkal a fenntartható közlekedés mellett, 100 ezren sétáltak vasárnap az autómentes Andrássy úton, és 50-60 ezren csütörtökön, az Európai Autómentes Napon, amelynek estéjén 20-25 ezren kétkerékkel demonstráltak, nagyobb teret kérve a bicajosoknak. De az alternatívákat is bemutatta a Mobilitási Hét, a BKSZ bérletektől a kihasználatlan P+R parkolóhelyekig.
A Mobilitási Hét jegyében, a Takarítási Világnapon Pesterzsébet 133 busz és villamosmegállóját sikerült megtisztítani a „Szebb Gyermekévekért Alapítvánnyal” és a TOIFOR Rt.-vel együttműködésben.
Az „Állatok Világnapját” egy nagyon hasznos oktatócsomag teszi maradandóvá, amelyet a fővárosi általános iskolák alsótagozatosai kapnak. Az Állati bölcsességek a gyerekek számára készült, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) több éves munkája révén jött létre. A „Zöld Jeles Napok” utolsó rendezvénye volt a Földünkért Világnap az Urániában. A résztvevő iskolák nagy örömmel fogadták a lehetőséget, hogy diákjaik természetfilmeket élvezhetnek, beszélgethetnek a filmek alkotóival, környezetvédelmi pályázatokon vehetnek részt és a jövőben is szívesen vesznek részt a „zöld párbeszédben”.
A sajtó részére további információt ad Mrekvicskáné Németh Aranka ügyosztályvezető, tel.: 327-1156

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás