Hirdetés
Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleménye

A Fővárosi Önkormányzat elnyerte az Európai Mobilitási Hét 2006 legjobbjainak járó diploma egyikét. A díjat az a három európai önkormányzat kapta, amely a legtöbbet tette a fenntartható közlekedésért, a tömegközlekedés előnyben részesítéséért.

Az elismerés díjazza az önkormányzatok Európai Mobilitási Hét keretében folytatott tevékenységét. A nyerteseket egy független szakértőkből álló zsűri választotta ki 12 európai ország helyi önkormányzatainak pályázatai közül. Az Európai mobilitási Hét Zöld díját 2006. június 1-én Bánsági György a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának elnöke vette át Brüsszelben.

A fenntartható közlekedéspolitikáért tett kiváló erőfeszítéseiért a zsűri Koppenhága és Koprivnica mellett Budapest pályázatát sorolta a három legjobb közé.
Budapest esetében a nemzetközi zsűri azt értékelte, hogy a Fővárosi Önkormányzat egy újfajta „közös” bérletet bocsátott ki. A bérlet célja, hogy minél többen használják a tömegközlekedést a napi munkába- és iskolába járás során. A Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) megalakulásával létrejött bérlet olcsóbbá teszi a közlekedést Budapest és az agglomeráció között. Bevezetésekor összehangolták a különböző közlekedési eszközök menetrendjét is. Az Európai mobilitási Héten a Fővárosi Önkormányzat képviselői bemutatták a Budapest Sport Aréna alatti új P+R parkolóházat is, amelyben 1200 autó parkolhat, alacsony díjért.

Mint ismeretes a Fővárosi Önkormányzat 2005-ben két Autómentes Napot is szervezett (szeptember 18-án és 22-én). A vasárnapi eseményen az Andrássy úton a sétálók számára bemutatták a bioetanolt, ami egy alternatív, környezetbarát üzemanyag.
Az Andrássy útról induló és oda visszatérő Criticall Mass kerékpáros felvonulásnak legkevesebb 25 000 résztvevője volt szeptember 22-én. A főváros vezetése új kerékpárút fejlesztési stratégiát indított. Ez új kerékpárutak építését, a régiek felújítását, valamint autósok, kerékpárosok és iskolások számára összeállított információs füzetek kiadását jelenti. A Fővárosi Önkormányzat idén közel 30 km kerékpárutat újít fel, illetve épít Budapesten.

Az Európai Mobilitási Hét az EUROCITIES, a Klima Együttműködés és az Energie-Cités által koordinált kezdeményezés, amelyet támogat az Európai Unió Környezetvédelmi Főigazgatósága. A környezetvédelmi hetet azért szervezik évek óta, hogy így hívják fel a figyelmet arra, hogy hosszú távon csakis a személygépkocsik forgalmának csökkenetésével lehet az európai polgárok életminőségét javítani. Az EMH-t negyedik éve szeptember 16-22. között rendezik meg Budapesten. 2005-ben a „Munkába, iskolába környezetbarát módon” gondolat köré szerveződött a kampány. A résztvevő városokat arra kérték, hogy olyan állandó intézkedéseket hozzanak, és olyan akciókat kezdjenek, amelyek bátorítják és építik a „zöld ingázást”, a munkába és iskolába járást. Ez kísérlet arra, hogy csökkentsék az autózás iránti igényt, a környezetbarátabb közlekedési módok használata felé irányítva az érdeklődést. A Mobilitási Hét előtérbe helyezte a fenntartható közlekedési módokat, a kerékpározást, a gyaloglást, tömegközlekedést és a kocsi-megosztást. Ezek ugyanis csökkentik a közlekedési dugókat és a járművek okozta üvegházi gázkibocsátást. A 2005-ös mobilitási hétbe Európában 175 millió lakost sikerült bevonni.

Minden résztvevő helyi önkormányzatot felhívtak, hogy nevezzenek be az EMH 2005 Díjra, ahova 64 pályázat érkezett. Az első értékelés során a résztvevő országokból a 12 legjobb példával elöljáró várost választották ki: Koprivnica (Horvátország), Ceske Budejovice (Csehország), Koppenhága (Dánia), Budapest (Magyarország), Bologna (Olaszország), Lublin (Lengyelország), Almada (Portugália), León (Spanyolország), Ljubjana (Szlovénia), Genf (Svájc), Zoetermeer (Hollandia) és Edinburgh (Nagy-Britannia).

Koppenhágában a Mobilitási Héten három napra szabadították fel a belvárost a gyalogosok, kerékpározók számára. Megvitatták a tapasztalatokat, s az ottani lakosok véleménye szerint folyamatossá lehetne tenni az autómentességet.
Koprivnica horvát kisváros, ahol az akadálymentesítés és a zajcsillapítás terén tettek sokat az Európai Mobilitási Hét során.

A Díjról további információ: Európai Mobilitási Hét weboldal: www.mobilityweek-europe.org  
Európai Info Pont: EUROCITIES – Mobility Forum
Tel.: + 32 2552 0866, e-mail: v.benard@eurocities.be  

A Green Award kiosztásáról készült tv tudósítás regisztráció után díjmentesen letölthető az EU audiovizuális szolgáltató oldaláról, az Europe by Satellite-ről (EbS)az alábbi linken:
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm 

Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztálya, Mrekvicskáné Németh Aranka ügyosztályvezető, tel.: 327 1156
EMH 2005 Budapest főrendező: Kovács László (Konkam Stúdió), tel.: 70/211 5383, konkam@t-online.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás