Hirdetés

Hétfőn kezdődött és csütörtökön ért véget a Zöld Forgatag című hagyományteremtő konferencia a gödöllői Szent István Egyetemen.

A szervezők (Kulturális Misszió, Tölgy Természetvédelmi Egyesület, GATE Zöld Klub, Göncöl Szövetség, Börzsöny Akciócsoport) remélik, hogy a rendezvény színes kavalkádjában minden látogatóhoz sikerült közelebb hozni a természetet. Az előadásokkal, valamint hazai zöld civil szervezetek bemutatkozóival arra akartunk rávilágítani, hogy a természet- és környezetvédelem problémái igenis begyűrűznek a mindennapi emberek életébe.



Megnyitó - Bakó Botond és dr. Illés Zoltán.jpg
Megnyitó – Bakó Botond és dr. Illés Zoltán.jpg
Ünnepélyes megnyitó Bakó Botond, a Tölgy Természetvédelmi Egyesület elnöke és Illés zoltán.



illes zoltan 2.jpg
illes zoltan 2.jpg
A rendezvényt hétfőn (november 18.) délután Dr. Illés Zoltán, a Magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke nyitotta meg. Beszéde inkább vitaindító előadásnak, semmint hivatalos megnyitónak volt mondható. Általa nyerhettünk bepillantást a hazai környezetvédelem helyzetébe, annak politikai vonatkozásaiba. Sajnálatos módon az alelnök úr nem festett túl színes képet a környezet- és természetvédelem jövőjéről, mivel, véleménye szerint a hazai jogszabályrendszer nem kedvez az aktív környezetvédelemnek: vállalati- és politikai érdekek sokszor ellentétben állnak a környezetvédelmi érdekekkel, s általában nem az utóbbiak érvénysülnek, a problémákat pedig csak fokozza, hogy a profit a vállalatoké, a környezeti kár pedig az egész társadalomé. S amíg a vállalatoknak jövedelmezőbbek a károsító tevékenységek, addig változás sajnos nem is várható. Nem látunk más kiutat, mint a jogszabályok módosítása.

A sötét színek után lágyabb hangvételű program következett. Halk gitárszó és diavetítés mellett a szervezők tájihletésű vers- és prózarészleteket olvastak fel a félhomályban. A Dunakanyarban készült felvételek alatt József Attila, Lao Ce, Márai Sándor részletek, valamint Bakó Botond saját írásai hangzottak el.



zajszint.jpg
zajszint.jpg
A keddi napot (november 19.) a környezetvédelem uralta. Reggel tíz órától délután háromig zajszint-mérést végzett a GATE Zöld Klub a gödöllői Művelődési Ház parkolójában. A nap folyamán általános- és középiskolák csoportjai érkeztek a helyszínre, hogy megnézzék a mérőkészüléket, valamint a város zajszennyezettségi értékeit. Természetismeret órák keretében jártak itt gyerekek a Líceumból és az Erkel Ferenc Általános Iskolából is.



Beliczay Erzsébet.jpg
Beliczay Erzsébet.jpg
Délután került sor Beliczay Erzsébet építész előadására. A Levegő Munkacsoport munkatársa a jelenlegi településfejlesztési tendenciákra alapozva vázolta fel Budapest és környéke építészeti és környezeti kultúrájának egy lehetséges jövőképét. Ez a kép sajnálatos módon elég ijesztő: Budapest egyesülni fog az agglomerációs településekkel, így mintegy amerikai típusú metropoliszt alkotva. A tömegközlekedés a föld alá kerül, s a föld felett minden művi környezetté válik. Eltűnnek a parkok, mivel minden szabad felület beépül, az ablakokat a csúcsminőségű klímaberendezések miatt már ki se kell nyitni. Az emberek társadalmi szokásai homogénné válna.. Mindenki burkot képez maga köré, látszatvilágban él. A jövőkép (talán egy kicsit eltúlozva) olyan borúsra sikerült, hogy a hallgatóságból valaki meg is kérdezte, tényleg ez vár-e ránk, s akarunk-e ilyen világban élni. Majd hozzátette, ha ez valóban így fog alakulni, ő személy szerint ebből nem kér.

Szerdán (november 20.) Breuer László, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület elnöke tartott előadást hazánk földtani kincseiről. Hangsúlyozta a meg nem újuló értékek és erőforrások védelmének szükségességét. Külön kitért azokra a civil kezdeményezésekre és környezeti nevelési tevékenységekre, amelyek nemcsak az adott geológiai természeti érték hosszútávú megőrzését, hanem a környezeti hatások és összefüggések ismertetését is célul tűzik ki.

A rendezvényt csütörtökön (november 21.) délután Szendrő diavetítéses előadása zárta. A majd két órás előadás során életútjának bemutatása mellett hitvallásáról is mesélt. A közönség a hegymászó-fotóművész képei és történetei által rádöbbenhettek az ember természethez viszonyított kis méreteire, de példát kaptak az emberi akaraterő példátlan nagyságáról. Szendrő Szabolcs tagja volt több Himalája expedíciónak, járt nyolcezer méteres csúcsokon is. Számára mégis a Dunakanyar a legkedvesebb, ahonnan pályafutása elindult, s ahova mindig visszatér.

A hátteret a Börzsöny Akciócsoport, a Göncöl Alapítvány és Szövetség, valamint a Tölgy Természetvédelmi Egyesület természetfotó-kiállítása, és a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület kőzet- és ásványkiállítása szolgáltatta. Az előadások és kiállítások mellett a Forgatagot hazai zöld civil szervezetek (Börzsöny Akciócsoport, Energia Klub, Fauna Egyesület, GATE Zöld Klub, Göncöl Alapítvány, Göncöl Szövetség, Greenpeace, Hulladék Munka Szövetség, Levegő Munkacsoport, Ökoszolgálat, Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, Tölgy Természetvédelmi Egyesület), sajtóorgánumok (TermészetBÚVÁR, Turista magazin), és valamilyen szempontból érdekes boltok (nagymarosi PAM’s túrabolt, Zöld Bolt, ásványbörze) tarkították. Az éhezőket és szomjazókat mangalicazsíros biokenyér, pívíz, üveges ásványvíz, és finom Balaton-felvidéki borok várták.

Szöveg: Bősze Szilvia, Göncöl Szövetség, SZIE hallgató 06-30/281-56-94
A felvételeket Pantali Bence készítette.

2002.11.22.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás