Hirdetés

Petícióval fordulnak kedden Medgyessy Péterhez a környezetvédelmi szervezetek a zöldterületek védelme érdekében. A kormányfő miniszterelnök-jelöltként többpontos környezet- és természetvédelmi vállalást írt alá, ebből azonban – állítják a zöldek – még semmi nem teljesült.

Háromszáz civil szervezet kéri petíciójában Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket a termőföld, illetve a hazai zöldterületek védelméért. A környezetvédők kedden nyújtják át a témával kapcsolatos törvénymódosító javaslatukat a Miniszterelnöki Hivatal munkatársainak.

– Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltként aláírta azt a tizenkét pontos környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos vállalást, amelyben a hazai zöldterületek védelme kiemelt helyen szerepel. A tizenkét pontból eddig semmi sem valósult meg – jelentette ki az MNO-nak Lukács András, a petíció átadásában is közreműködő szervezet, a Levegő Munkacsoport elnöke. Mint mondta: javaslatuk arra irányul, hogy a földvédelmi járulék emelésével megóvják a termőföldet és a zöldterületeket. – Ezt a járulékot akkor kell kifizetni, ha zöldterületet kíván egy-egy beruházó beépíteni (a földterület átminősítésével). A járulék összege azonban olyan alacsony, és a vonatkozó jogszabályok annyi kivételt biztosítanak, hogy a járulék nem ösztönöz a zöldterületek megóvására – magyarázta Lukács András, aki szerint a hektáronként párszázezer forintos járulék nem áll arányban a beruházásokra fordított milliárdos összegekkel. A környezetvédelmi szakember szerint főleg Budapest és a Balaton környékén kellene emelni az összegen. – A természet mindannyiunké. A beépítésekkel a közös vagyonból vesznek el – hangsúlyozta Lukács András.

Egy hazai felmérés szerint 1938-ban a művelésből kivont (tehát beépítésre szánt) terület az ország összterületének 6,6 százaléka volt. 1990-ben ez az arány 11,5, 1996-ban már 13,8, míg 2001-re már közel 17 százalék volt. A Levegő Munkacsoport évek óta próbálja elérni, hogy az illetékes (tehát a pénzügyi, földművelésügyi és környezetvédelmi) tárcák foglalkozzanak a termőföld- és zöldterület-védelem ügyével, ám – mint Lukács András mondta – semmilyen érdemi intézkedés nem történt. A környezetvédelmi szervezetek úgy vélik: a földvédelmi járulék megemelése egyrészt visszatartó erőként működne, másrészt a befolyó magasabb összegekből többet lehetne fordítani az erdők, mezők védelmére.
2003. március 11.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás