Hirdetés
Reuter

A brit szélenergia-termelés növekedését veszélybe sodorják a védelmi ipar kifogásai

A brit Védelmi Minisztérium meghiúsíthatja a kormány fejlesztési elképzeléseit a szélenergia termelésében, ha sikerül megakadályoznia több tucat szélturbina felállítását – állítja a szélenergia-termelő ágazat.

A kormány 2010-ig 10 százalékra kívánja növelni a megújuló forrásokból előállított energia arányát, és ennek érdekében bővíteni tervezi a szélerőművek számát. A minisztérium viszont azt állítja, hogy a turbinák zavart okozhatnak a repülőgép-radarrendszerekben.

A Brit Szélenergia Szövetség (BWEA)közlése szerint tavaly a Védelmi Minisztérium a part menti szélerőművek építésére benyújtott előzetes kérvényeknek a 48 százalékát elutasította. A minisztérium ezt elismerte, ugyanakkor közölte, hogy ennek az adatnak a közlését félrevezetőnek tartja, mivel gyakran előfordul, hogy a cégek több lehetséges helyszínt is feltüntetnek a kérvényben, mert a későbbiekben kiderülhet, hogy nem mindegyik hely alkalmas szélerőművi beruházásra.

A minisztérium kész az iparral együttműködni a megújuló energiaforrásokra vonatkozó előirányzatok teljesítésében. Mellesleg, a minisztérium kifogásai már régebbi keletűek, de vitát csak most váltottak ki: a kormány most közzétett jelentéséből ugyanis az derül ki, hogy nem tudják teljesíteni a megújuló energiaforrásokra szóló célkitűzést.

Nagy-Britannia az elektromos energia 1,8 százalékát állította elő “zöld forrásból” a 2002. áprilistól 2003. márciusig tartó évben, amely a megújuló energiaforrások alkalmazására szóló program első éve volt. Az említett időszakra a teljesítendő arány 3 százalék lett volna.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás