Hirdetés

A Zöldövezet Társulás idén hat nyári fesztiválon, köztük a Balaton Sound-on szervezi meg a szelektív hulladékgyűjtést. A program célja, hogy a fesztiválokon keletkező hasznosítható hulladékok visszajussanak az anyagok körforgásába, ezzel kevesebb vegyes szemét kerüljön a hulladéklerakókra.

A kezdeményezéssel a szervezők csökkenteni kívánják a rendezvényeknek helyet adó természeti környezet terhelését. A programot Dióssy László szakállamtitkár (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) jelenlétében mutatták be Zamárdiban. A Zöldövezet fő támogatója az ÖKO-Pannon Kht., aki szemléletformáló programokkal is igyekszik meggyőzni a fiatalokat a szelektálás fontosságáról.

A Zöldövezet Társulás az Etalon Kft., a Sziget Kft. kommunikációs ügynöksége, a Sziget the Line, a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSz) és az ÖKO-Pannon Kht. összefogásával jött létre 2007-ben, hogy korszerű, a környezet terhelését minimalizáló hulladékkezelési megoldást kínáljon a tömegrendezvények, fesztiválok részére. A tavalyi 11 rendezvényen mintegy 23 tonna hasznosítható hulladék került a kihelyezett színes kukákba – legtöbb a Szigeten, az EFOTT-on, a Balaton Sound-on és a VOLT Fesztiválon – , majd előkezelés után a hasznosító üzemekbe.

Idén hat fesztiválon (VOLT Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Balatone Sound Fesztivál, EFOTT, Sziget Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok) jelennek meg a speciális szelektív gyűjtőedények, amelyek a rendezvényeken keletkező papír, műanyag és alumínium hulladék begyűjtésére szolgálnak. Egy-egy fesztiválon kb. 10-15 gyűjtősziget kerül kihelyezésre, és a begyűjtött hulladékokat előkezelés után az ÖKO-Pannon Kht.-val szerződött újrahasznosítóknak adják át.

A rendezvényeken elhelyezett gyűjtőpontokon a papír- és a műanyaghulladékokat, valamint az alumínium italosdobozokat lehet szortírozni. A gyűjtőszigetes gyűjtési mód mellett idén szelektíven gyűjtik az eldobált, de még hasznosítható poharakat, palackokat és dobozokat is. A szigeteken összegyűjtött hulladékokat a helyszínen történő előkezelés – utóválogatás és bálázás – után hasznosító cégekhez szállítják. A Zöldövezet program a rendezvények szervezői számára is előnyös: így csökkenthetik a kommunális szolgáltató által elszállított hulladék mennyiségét, miközben egy környezetbarát esemény szervezőivé válnak.

„A nagy látogatottságú fesztiválokon a hasznosítható hulladékok minél nagyobb arányú visszagyűjtése mellett jelentős hangsúlyt kap a látogatók szemléletformálása, a környezet iránti egyéni felelősség hangsúlyozása is” – mondta Dióssy László szakállamtitkár.

Minden Zöldövezetes rendezvényen Zöld Info Pont várja a fesztiválozókat, ahol külön szemeteszsákot kaphatnak a hasznosítható és a vegyes hulladékok gyűjtésére, vagy ajándékokra válthatják a sörösdobozokat. Az ÖKO-Pannon Kht. szelektív hulladékgyűjtési road show-jával várja az érdeklődőket, amelynek feladata, hogy tudatosítsa a hulladékká vált csomagolás szelektív gyűjtésének és kezelésének fontosságát, hiszen napjainkban a szelektálás egyik elengedhetetlen eszköze a környezetvédelemnek.

A Zöldövezet együttműködő partnerei: Clean Code, ÉAI Kht., Hulladék Munkaszövetség, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Polyduct Zrt., Sant Egyesület, Zalai HUKE Kft., Zöldfok Zrt., Thermo Press.

További információ:
Pribelszki Edina
ÖKO-Pannon Kht.
Tel: 36-1/383-9305
Mobil: 20/340-6277
E-mail: epribelszki@okopannon.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás