Hirdetés

A Zöldövezet Társulás az idén 11 nyári fesztiválon, köztük a Hegyalján is bevezeti a ZöldÖvezet programot. A ZöldÖvezet Társulás a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az ÖKO-Pannon Kht., a Sziget Kft. kommunikációs ügynöksége, a Sziget the Line és a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) összefogásával valósult meg.

A program célja, hogy a fesztiválokon keletkező hasznosítható hulladékok visszajussanak az anyagok körforgásába, ezzel kevesebb vegyes szemét kerüljön a hulladéklerakókba. A programhoz tartozó helyszíneken részt vesz a kht. országjáró road show-ja is.

Nagy Tamás Humusz szelektív bemutatójaA ZöldÖvezet program komplex szelektív hulladékkezelő rendszere, a Hegyalja Fesztiválon kívül az alábbi rendezvényeken valósul meg: a soproni VOLT fesztiválon, a Balaton Sound Fesztiválon, a BalaTone Fesztiválon, a debreceni EFOTT-on, a Sziget Fesztiválon, a Szegedi Ifjúsági Napokon, a budapesti Parádé Bónuszon, a Székesfehérvári Zenei Napokon, az etyeki Kezeslábos Pincefesztiválon, és a budapesti Autómentes Napon.

A rendezvényeken 10-15 gyűjtősziget kerül kihelyezésre, ahol a papír- és a műanyaghulladékokat, valamint az alumínium italosdobozokat lehet szortírozni. A szigeteken összegyűjtött hulladékokat a helyszínen történő előkezelés után hasznosítókhoz szállítják. Így a papírból csomagoló papírt, vécépapírt, füzetet, papírtáskát és egyéb papírterméket állítanak elő. A palackokból fóliát, flakonokat, gyerekjátékokat, virágládákat, csöveket, ládákat, de akár polár pulóvert is készíthetnek. Az alumíniumdobozok kerékpár-, motor- és autóalkatrészek másodnyersanyagává válhatnak, vagy újra dobozokat gyártanak belőlük.

A ZöldÖvezet program a rendezvények szervezői számára is előnyös: így csökkenthetik a kommunális szolgáltató által elszállított hulladék mennyiségét, miközben egy környezetbarát esemény szervezőivé válnak.

Az ÖKO-Pannon Kht. szelektív hulladékgyűjtési road show-ja 2006 óta vesz részt a Hegyalja Fesztiválon, hogy különböző interaktív játékok segítségével népszerűsítse a hulladékok különválogatását, valamint lehetőséget teremtsen a szelektív gyűjtésről és hasznosításról szóló ismeretek bővítésére.

A road show az ÖKO-Pannon a lakosság tájékoztatását és a fiatalok oktatását felölelő kommunikációs tevékenységének részeként kerül megvalósításra, amelynek célja, hogy a felnövekvő generációk körében kialakulhasson és megerősödhessen a környezettudatos gondolkodás és életforma, valamint segítsen elsajátítani a szelektív hulladékgyűjtés lényegét és gyakorlatát.

A szelektív road show 2003-ban indult útjára, eddig közel 200 helyszínen volt jelen, és a rendezvényen keresztül már csaknem 60 ezer érdeklődőt ért el. A road show-nak gyakran egy-egy település főtere, strandja, iskolája adott otthont, máskor pedig nagyobb magyarországi fesztiválokhoz csatlakozva (mint pl. Sziget Fesztivál, VOLT Fesztivál, Hegyalja Fesztivál stb.) nyerte el a résztvevők tetszését. A nagy népszerűségnek örvendő road show minden korosztály figyelmét képes lekötni, és tudatosítani a hulladékká vált csomagolás szelektív gyűjtésének és kezelésének fontosságát, hiszen napjainkban a szelektálás egyik elengedhetetlen eszköze a környezetvédelemnek.

További információ:
Kancsár Mónika
ÖKO-Pannon Kht.
Tel: 36-1/383-9305
Mobil: 20/584-2824

Kapcsolódó anyagok:

Parádésan indult a Hegyalja Fesztivál

Mindenki dobja be a magáét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás