Hirdetés
MTI

A világon a legjobban élni a svájci Zürichben és Genfben lehet, az összesített adatok alapján Bagdadban a legrosszabb a helyzet; Budapest az orvosi és egészségügyi ellátás terén 90 ponttal a nemzetközi lista 86. helyén áll – derült ki a Mercer nemzetközi tanácsadó csoport közzétett adataiból.

A 215 várost felölelő felmérésben a besorolásnál 100 ponttal New Yorkot vették alapul. Az első 10 helyen Zürich, Genf, Vancouver (Kanada), Bécs, Auckland (Új-Zéland), Bern, Koppenhága, Frankfurt, Sydney, Amszterdam és München áll, míg a sor végén csupa fejlődő országban lévő város szerepel.

A legutóbb novemberben készített összehasonlítás a politikai-társadalmi, gazdasági, szociális-kulturális környezetet, az orvosi és egészségügyi ellátást, az iskolák és az oktatási rendszer helyzetét, a közszolgáltatások és a közlekedés állapotát, a kikapcsolódási lehetőségeket, a fogyasztási cikkekkel való ellátottságot, a lakáslehetőségeket és a természetes környezetet vették figyelembe.

A nyugat-európai városokból kerül ki a lista első 40 helyén álló települések többsége: itt higiéniai-egészségügyi szempontból Helsinki vezet 119,5 ponttal, s a legrosszabb helyzetben Athén van.

A kelet-európai városok a nyugat-európaiakkal ellentétben általában 100 pontnál kevesebbet értek el, s ezt a vizsgálat készítői főleg a kórházi és orvosi ellátás elégtelenségének tulajdonítják. Az egészségügy területén ebben a térségben a legtöbb pontot Prága érte el (92,5), s ezzel a 79. helyen áll, utána Ljubljana és Budapest következik 90,5 és 90 ponttal, míg az orosz nagyvárosok közül például Moszkva mindössze 45 pontot ért el.

A Mercer csoport évente végzett felméréseinek alapján szolgál tájékoztatással ügyfeleinek arra nézve, hová mennek legszívesebben a vezető káderek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás