Hirdetés
Reuter

A szén- és olajtüzelésű erőművek szennyezik a leginkább az Egyesült Államok és Kanada levegőjét a Commission for Environmental Cooperation legújabb jelentése szerint.

A tíz esztendeje az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (North American Free Trade Agreement) keretében megalakult montreali szervezet nyolcadik éves jelentése szerint 2001-ben az erőművek az összes ipari eredetű légszennyezés csaknem felét bocsátották ki. Az 50 legnagyobb szennyező közül 46 volt szén- vagy olajtüzelésű erőmű; a jelentés gáz- vagy vízierőműveket nem említett.

Az ipari eredetű vegyi szennyezést áttekintő elemzés megmutatta, hogy a szenet és olajat elégető erőművek a 2001-ben a levegőbe bocsátott 755,502 tonna mérgező anyag 45 százalékát adták.

Az erőművek – főként a szenes erőművek – felelősek az összes légi higanykibocsátás 64 százalékáért. A higany a szénben természetes állapotban található meg, akkor szabadul fel, amikor azt az elektromos áram termelés érdekében elégetik.A higany erősen mérgező, mert beépül a táplálékláncba. Az összes higany kibocsátás 2000 és 2001 között 48 százalékkal csökkent ugyan, de még további csökkentés esetén is felhalmozódik a tavakban és a folyókban, azok élővilágában.

Az Egyesült Államokban három széntüzelésű erőmű lett a legnagyobb légszennyező: a Progress Energy CP&L Roxboro erőműve az észak-karolinai Semorában, a Reliant Energy Keystone erőműve a pennsylvaniai Sheloctában és a Georgia Power Bowen erőműve a georgiai Cartersvilleben.

Kanadában 1998 és 2001 között az Ontario Power Generation tulajdonában lévő Nanticoke Generating Station volt felelős az ország levegőszennyezésének 10 százalékos megnövekedéséért.

A legnagyobb kanadai higanyszennyező a TransAlta Corp. Sundance Thermal Generating albertai erőműve lett.

Összességében Texas volt 2001-ben a legnagyobb szennyező, majd Ohio, Michigan és Ontario következett. A négy állam együtt az összes légszennyezés 28 százalékért volt felelős.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás