Hirdetés
greenfo

Egy brit kutató szerint nemcsak Indiában, hanem a világ minden táján veszélyezteti a keselyűfajokat egy fájdalomcsillapító.

A diclofenac nevű hatóanyag, több fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer alkotóeleme felelős a keselyűk pusztulásáért, ugyanis a háziállatoknak is gyakran adott orvosság méreg a dögevő madarak számára – hívta fel a figyelmet a Brit Királyi Madárvédő Társaság megbízásából készített tanulmány.
Indiában még nem is olyan régen rajokban éltek a különböző keselyűfajok, de számuk drámaian lecsökkent, és ma már a kipusztulás fenyegette állatok között szerepelnek. A diclofenac hatóanyagú gyógyszereket Dél-Ázsiában gyakran adják sántító, vagy valamilyen gyulladással küzdő háziállatoknak. Ha azután a keselyű egy a gyógyszerrel kezelt háziállat teteméből lakmározik, a szer tönkreteszi a veséjét.
Dr. Deborah Pain a Biology Letters című brit tudományos folyóiratban írta meg, hogy kutatásai szerint a gyógyszer a világ más tájain élő keselyűfajokra is veszélyes. Az eurázsiai keselyűk a leginkább veszélyeztetettek, mert a fiatal madarak Észak-Indiába vándorolnak, ahol temetetlenül hagyják a szarvasmarhákat. A kutatók felhívják a madárvédők figyelmét, hogy a diclofenac általános veszélyt jelent, több távoli rokonságban álló madárfaj is kipusztulhat miatta, s az sincs kizárva, hogy más hasonló gyógyszerek is toxikusak a madarakra nézve.
A brit kutató szerint, meg kell találni a biztonságos alternatívát, mert a dögevő madarak a világ természetes szemétgyűjtői, és kipusztulásuk károsan hathat a környezet minőségére – idézte a cikket a BBC brit közszolgálati rádió és televízió a honlapján.

Kapcsolódó anyagok:

Betiltják a keselyűgyilkos fájdalomcsillapítót

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás