Hirdetés

Környezeti szempontból az idei jelentheti az elmúlt tíz esztendő legnehezebbikét Kína számára. Tájfunok, áradások és számos egyéb extrém időjárási jelenség várható a globális klímaváltozásnak köszönhetően az ázsiai országban.

„A helyzet meglehetősen sürgető” – mondta a China Daily-nek Zheng Guoguang, Kína elsőszámú meteorológusa.
„Összehasonlítva a korábbi esztendőkkel, az ország legnagyobb részén a korábbiaknál magasabb hőmérsékletre számíthatunk, s ennek folyományaként tájfunokra nagyobb számban is” – mondta el Zheng. A szakember egy pekingi konferencián hangot adott annak a véleményének is, miszerint a Jangce-folyó mentén, az ország középső részén egyre gyakoribb heves esőzések miatt várhatók a korábbiaknál jelentősebb áradások is. Hasonlókra számíthatnak Kína északi térségeiben is, különösen a véres történelméről ismert, és a hagyomány szerint „Kína kardja”-ként emlegetett belső-mongóliai régióban.

A Kínai Meteorológiai Intézet igazgatója, Zheng Guoguang, a globális klímaváltozást okolja a fokozódó veszélyekért. Az összefüggés jól érzékelhető, hiszen az elmúlt néhány esztendőben országszerte különböző szélsőséges időjárási jelenségek voltak tapasztalhatók, köztük erős tájfun, perzselő meleggel együtt járó szárazság, valamint az évszaktól függetlenül jelentkező hideg idő.

A hatóságok jelentős lépéseket tesznek, hogy felkészüljenek az idei év várható eseményeire. „A technikai eszközök között szerepel egy, a korábbinál érzékenyebb időjárás-előrejelző rendszer, amely szükség esetén figyelmeztet is a közelgő veszélyre. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is, amelynek érdekében elkezdődtek a műholdakat radart használó készülékek és rendszerek tesztelése” – mondta el az időjárási szolgálat helyettes vezetője, Xu Xiaofeng. A napilap információi szerint a várható áradások miatt csökkentették a Három Szurdok víztározóban lévő víz szintjét. Bár az állami média megjegyezte, hogy a Közép-Kínában tapasztalt szárazság miatt az említett víztározóban soha olyan nem volt olyan kevés víz, mint mostanában. A legnagyobb áradást a Jangcén 1998-ban regisztrálhatták, amikor is megközelítőleg 3000 ember esett a folyó áldozatául, és milliók váltak földönfutóvá.

Kína azt tervezi, hogy 2010-ra 10 százalékkal csökkenti a vasúti szektor okozta szennyezés mértékét – jelentette a kínai állami média.
Egy, a vasúti közlekedést felügyelő miniszter által ismertetett tervezet szerint, az ágazat kén-dioxidkibocsátását 41.818 tonnában maximalizálják majd 2010-ben. A 2006 és 2010 közötti időszakot átfogó tizenegyedik ötéves tervben, mely kifejezetten a vasúti hálózat környezetének védelmére vonatkozó célkitűzéseket tartalmaz, a minisztérium arra tesz kísérletet, hogy a mintegy 30,000 kilométernyi vasúti vonal teljes hosszán fákat ültessen. Annak érdekében, hogy ezt az ambiciózus célt teljesíteni tudják, a minisztérium felgyorsítja az újabb vonalak tervezésének és építésének vizsgálatát, valamint fejleszteni kívánja a vasúti hulladékok kezelését, illetve környezetbarát technológiák kidolgozását – tájékoztatott a Xinhua hírügynökség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás