Hirdetés
greenfo/mti

Csökken a születésszám a jávai rinocéroszok körében, már csak hatvan állat él a vadonban, többségük az Jáva szigetének nyugati csücskén fekvő Ujung Kulon Nemzeti Parkban – hívta fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF) ázsiai rinocérosz-szakértője.

Meg kell tennünk a szükséges lépéseket, hogy néhány állatot más, megfelelő helyre telepítsünk át, például Jáva többi részére vagy Szumátrára. Ha nem cselekszünk gyorsan, elveszíthetjük ezt a populációt – mondta Christy Williams szakértő.

A jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) 2300 kilogramm súlyú és három méter hosszú. Állatvédő csoportok szerint ez a Föld legveszélyeztetettebb emlősállata. Hasonlít indiai rokonára, az orrán szintén csupán egy szarvat viselő indiai orrszarvúra (Rhinoceros unicornis), de kisebb annál. A nemzeti parkban évente átlagosan egy borjú születik, ám ugyanennyi rinó el is pusztul. Négyszer ennyi születendő állat kellene egy egészséges, növekvő orrszarvú-populáció fenntartásához.

Az indonéz kormány azon van, hogy más megfelelő helyet találjon a jávai rinocéroszok számára, ahol védve lennének a betegségektől, vadorzóktól és a természeti katasztrófáktól. Vietnamban is él egy kisebb orrszarvú-populáció, de ott valamilyen okból már évek óta nincs szaporulat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás