A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: humusz.hu

Hulladék vagy szemét? Két, gyakran szinonimaként használt fogalom, pedig jelentős különbség van köztük. Hulladékos alapozó cikksorozat a Hulladék Munkaszövetségtől.

A természetben az anyagok folyamatos átalakuláson mennek keresztül, de sohasem kerülnek ki egy zárt körforgásból. Ezzel szemben az emberi tevékenység, a túlzott fogyasztás, a felelőtlen termelés felesleget eredményez, így az anyagok egy része egyszer s mindenkorra kikerül ebből a körforgásból; a végállomásuk a lerakó. Az ilyen, újra nem hasznosuló anyagot nevezzük szemétnek. A hulladék legfőbb tulajdonsága azonban, hogy újrahasznosul.

Az Európai Unió hulladékos keretirányelv és a hazai szabályozás tartalmát is az ún. hulladék hierarchiára támaszkodva építették fel, amelyben a hulladékkezelési eljárásokat állítják sorba a szerint, hogy melyik milyen mértékben terheli a környezetet, és ennek megfelelően melyik élvez prioritást a másik felett a szakpolitikában. A legjobb megoldás a hulladékmegelőzés, azaz minden uniós és országos rendszert úgy kell kialakítani, hogy az elsősorban ezt ösztönözze a lakosság és az ipar körében. Második a sorban az újrahasználat, amelynek során a tárgyakat megjavíttatjuk, vagy lényegi átalakítás nélkül ismét használatba állítjuk (pl. a használt cikkek kereskedelme). Az ezt követő újrahasznosítás és -feldolgozás alapja a szelektív gyűjtés. A szétválogatott hulladékból ismét (ún. másodlagos) nyersanyagot hoznak létre, amiből aztán a feldolgozóipar készít termékeket. A lerakás és az égetés okozzák a legtöbb kárt a környezetben és az emberi egészségben, ezért ezeket a szabályozásban is a legrosszabb megoldásként tartják számon.

A háztartási hulladék összetétele               Hulladékalkotó Budapest és a nagyobb városok (%)
papír                                                        18-20
műanyag                                                  12-15
textil                                                            5-6
üveg                                                            4-5
fém                                                              3-4
szerves (lebomló)                                      30-32
szervetlen                                                 20-25
összesen                                                     100

Forrás: Nagy Imre: Város ökológia, 2008.

Magyarországon becslések szerint évente 420 kg települési szilárd hulladék jut egy főre. Ennyi szemetet már rövidtávon sem tud az ország elhelyezni. A mostani helyzet alapján 5-6 évre van elegendő kapacitás. Várható, hogy a szemétdíjak is helyenként tízszeresére fognak nőni. Az összes háztartási hulladékunk 14-16 százalékát gyűjtjük ma szelektíven, ami jól érzékelteti, hogy ez csak jéghegy csúcsa, hiszen a zöme még mindig a lerakókra kerül.

Évek óta bizonygatjuk, hogy a szelektálás bevezetése önmagában nem elegendő. Sokkal több a tennivaló annál, mint hogy a szemetet “eltérítsük” a lerakóktól. A hasznosítás is kevés! Fogynak a nyersanyagok és a természetes élőhelyek, elszennyeztük a levegőt, a talajt, a vizeket, megszűnt a helyi közösségek önellátása. A hulladékkérdés sem választható el ezektől a problémáktól, nem lehet a rendszerből kiragadva „megoldani”. A 2007 végén jelentkező begyűjtési/hasznosítási válság már sokak szemét felnyitotta: megelőzés nélkül nincs igazi megoldás a hulladékgazdálkodásban.

A Nulla Hulladék Program
A Hulladék Munkaszövetség 2008-ban indította el a Nulla Hulladék Programot. Célunk, hogy minél több és többféle társadalmi csoporttal együtt dolgozzunk egy olyan rendszer kialakításáért, amelyben nem keletkezik végleges hulladék, az anyag- és energiafelhasználásunk nem lépi túl a fenntartható szintet – mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani. Nincsen 100%-os hatékonysággal működő rendszer, a nulla szó arra a hosszú távú célkitűzésre utal, amelynek megközelítésére törekszünk.

A nulla hulladék célkitűzés nem technológiai megoldás vagy szolgáltatás. Inkább egy újszerű gondolkodásmód és életstílus. Kulcsszavunk a hulladékmegelőzés, azaz a tudatos fogyasztásig, a felelős terméktervezésig és gyártásig kell visszanyúlni, hogy már a forrásnál kiküszöbölhessük a hulladék keletkezését. Ezt kiegészítő más hulladékcsökkentő módokat is népszerűsítünk programunkban, így a komposztálást, az újrahasználatot és az újrahasznosítást. Az összetett megközelítés egyúttal azt is kiválóan mutatja, hogy nem csak a hulladékgazdálkodók feladata erről gondolkodni. A közös gondolkodásba a társadalom számos csoportját be kell, be lehet vonni. Másfelől a gondolatokat sem szűkíthetjük le csak a hulladékkezelési módokra, helyette, mellette önismeretre, folyamatos kreatív tanulásra, közösségépítésre, együttműködésre, önellátásra, helyi önrendelkezésre, rugalmas struktúrák kialakítására kell törekednünk.

A program elemei
2008-ban a HuMuSz a Norvég Civil Támogatási Alapból nyert pályázatot, melynek értelmében 7 magyarországi településen valósul meg nulla-hulladék stratégia kidolgozása. Az érintettek – a lakosság, az önkormányzatok, a közszolgáltatók, hulladékkezelők és az általunk hálózatba szervezett civil szervezetek – elképzeléseinek, érdekeinek felmérését követően kezdődik meg az együttgondolkodás, a stratégia kidolgozása, sokoldalú egyeztetése és megvalósítása. A stratégia jóval több lesz a jelenlegi települési stratégiák tartalmánál. Olyan elemeket szeretnénk viszontlátni, mint a települési komposztálási programok, az önkormányzatok által is ösztönzött cserebere börzék, a javítómesterek működési feltételeinek fenntartása, újrahasználati központok létesítése stb.

A Nulla Hulladék Program fontos eleme a Teljes élet – nulla hulladék címet viselő országos roadshow, amely során a HuMuSz a tagszervezetei aktív közreműködésével összesen 36 fesztiválon fog információs standjával megjelenni és személyesen is hulladékmegelőzési tanácsokkal szolgálni. A lakossági szemléletformálás része a szintén most induló, augusztus végén záruló KukaDiéta zöld háztartás verseny, amellyel az otthonok környezettudatosabbá tételét ösztönözzük. Az átalakítást segítő gyakorlati tippeket a média segítségével kommunikáljuk, egyúttal közösséget hozunk létre, amelynek célja, hogy a tagok összegyűjtsék és megosszák egymással és a nyilvánossággal a jó példákat. Szintén az információ megosztását szolgálja a www.nullahulladek.hu honlap, amelyen minden érdekelt fél számára tanácsokkal szolgálunk. A hulladékmegelőzés témája az oktatási intézményekben is meg fog jelenni, méghozzá 360 iskolában, ahol az iskolai foglalkozásokon, játszóházakon és vetélkedőkön keresztül több ezer kisdiákot fogunk elérni.

A kezdeményezés meghatározó eleme az a települési mintaprogram, amelynek keretében több, eltérő méretű mintatelepülésen – például Várpalotán, Csóron – az önkormányzat, a lakosság, a közszolgáltatók és a helyi civilek bevonásával, a HuMuSz koordinációja mellett települési hulladékstratégiákat dolgoznak ki. A stratégiák legfontosabb kritériumai, hogy konszenzussal szülessenek és fenntarthatók legyenek, vagyis olyan elemeket tartalmazzanak, amelyek elsősorban a hulladékmegelőzést ösztönzik például komposztálási programmal, ún. újrahasználati központok létrehozásával, a tudatos fogyasztást szolgáló szemléletformáló módszerekkel stb. Az uniós keretirányelveknek megfelelően a sorban csak ezután következhet a szelektív gyűjtésen alapuló újrahasznosítás, az égetést és a lerakást pedig minimalizálni kell.

A HuMuSz lobbi tevékenységében kulcsfeladatnak tekinti, hogy elérje a hulladékmegelőzést ösztönző szemlélet érdemi integrálását a hazai környezetvédelmi szabályozásba, és küzd azért, hogy a végrehajtó intézkedések a gyakorlatban is segítsék a hulladék csökkentését. A szervezet részt vesz a Nemzeti Környezetvédelmi Program és az Országos Hulladékgazdálkodási Terv fejlesztésében, ahol a Nulla Hulladék Programban foglalt alapelveknek igyekszik teret biztosítani. A HuMuSz kiemelten kezeli a környezetvédelmi termékdíj-rendszer és a betétdíj kérdéseit, az előbbi hatékonyabbá tételét sürgetve, az utóbbi hulladékmegelőzésben betöltött nélkülözhetetlen szerepét hangsúlyozva.

Nem indulunk nulláról
Mielőtt bárki úgy gondolná, hogy a nulla hulladékhoz egyik pillanatról fel kellene rúgni a jelenlegi fogyasztási, termelési rendszereket, a mostani életvitelünket, vegyük észre, hogy már most is számos olyan kezdeményezés van – települési komposztálási programok, bababörzék, használt cikkek kereskedelme, biogazdaságok terjedése stb. –, ami a nulla hulladék elérését szolgálja. Valljuk, hogy az átalakulásnak fokozatosnak, szélsőségektől mentesnek kell lennie, és azt is, hogy ezen az úton már el is indultunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás